Antena 3 CNN Actualitate Oxfam: Credibilitatea Marii Britanii, în pericol din cauza vânzării de arme către Arabia Saudită

Oxfam: Credibilitatea Marii Britanii, în pericol din cauza vânzării de arme către Arabia Saudită

Oxfam: Credibilitatea Marii Britanii, în pericol din cauza vânzării de arme către Arabia Saudită
Sursa foto: Foto: V J/freeimages.com
23 Aug 2016   •   10:33

Credibilitatea Marii Britanii este în pericol din cauza vânzării de arme către Arabia Saudită, care ar putea fi folosite în bombardamentele din Yemen, a afirmat marţi organizaţia umanitară Oxfam, relatează DPA.

Organizaţia neguvernamentală a acuzat guvernul britanic că s-a transformat 'dintr-un susţinător entuziast al Tratatului Internaţional privind Comerţul cu Arme într-unul care încalcă prevederile acestuia în modul cel mai flagrant'.

O coaliţie condusă de Arabia Saudită a lansat în luna martie 2015 o campanie de atacuri aeriene împotriva rebelilor din Yemen în sprijinul preşedintelui recunoscut de comunitatea internaţională Abd Rabu Mansour Hadi.

Oxfam intenţionează să utilizeze cea de-a doua conferinţă a statelor semnatare ale tratatului care va avea loc marţi la Geneva pentru a acuza guvernul britanic că "este în negare şi confuzie' în legătură cu vânzările de arme către Arabia Saudită.

'Armele şi sprijinul militar oferit de Marea Britanie alimentează un război brutal în Yemen, rănindu-i chiar pe oamenii pe care tocmai Tratatul privind comerţul cu arme ar trebui să-i protejeze', va spune în cadrul conferinţei Penny Lawrence, director executiv adjunct al Oxfam.

Tratatul din 2014, în care Marea Britanie este parte semnatară, prevede reglementarea comerţului cu arme.

La începutul acestui an, guvernul britanic a afirmat că este încrezător că acţiunile Arabiei Saudite din Yemen respectă prevederile tratatului. Ulterior şi-a retras această apreciere, precizând că îi este imposibil să verifice în teren astfel de eventuale încălcări

×
Subiecte în articol: Arabia Saudita
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close