Antena 3 CNN Actualitate Pâinea se scumpeşte cu 25% din iulie

Pâinea se scumpeşte cu 25% din iulie

Pâinea se scumpeşte cu 25% din iulie
02 Iun 2007   •   11:15

Pâinea se va scumpi cu până la 25% de luna viitoare. Principala cauză este seceta puternică ce a afectat producţia de grâu, avertizează reprezentanţii sindicatelor din agricultură. Tot de secetă este legată şi creşterea preţurilor la legume şi fructe.

1 iunie, prima zi oficială de vară a deschis şi seria scumpirilor pentru populaţie. Aceasta a debutat cu majorarea preţului la biletele de tren cu 7,67%. Urmează majorarea preţului la pâine şi apoi a curentului electric. Pâinea se va scumpi cu până la 25% de luna viitoare, au avertizat reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.

Cauza directă a acestei creşteri este seceta puternică din această primăvară, care a afectat culturile de grâu. Specialiştii au deja o estimare a producţiei de anul acesta, care nu va depăşi 2,8 milioane tone de grâu. Mai rămâne un necesar cuprins între 3,5 şi 4 milioane de tone pentru a cărui acoperire se va apela implicit la importuri.

Preşedintele Federaţiei Sindicale Agrostar, a declarat pentru jurnaliştii de la ?Gardianul?, că nu s-au pregătit pentru această situaţie. Nici piaţa fructelor şi legumelor nu stă mai bine, datorită variaţiilor de temperatură. Aşa se explică, spun jurnaliştii, creşterea preţurilor acestor produse care provin din import de pe piaţă.

În ceea ce priveşte creşterea tarifelor la electricitate, cuantumul acesteia nu a fost încă definitivat dar, în mod cert, o majorare va avea loc de la 1 iulie, spun oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Antena 3

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close