Antena 3 CNN Actualitate Pâinea şi produsele de panificaţie se scumpesc. Preţul grâului, la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani

Pâinea şi produsele de panificaţie se scumpesc. Preţul grâului, la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani

Preţul grâului a înregistrat cel mai ridicat nivel din anul 2012. Scumpirile vin pe fondul creşterii cererii în creştere din partea comercianţilor şi pentru că seceta şi scumpirea îngrăşămintelor riscă să afecteze recoltele.

Pâinea şi produsele de panificaţie se scumpesc. Preţul grâului, la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani
Sursa foto: Pexels
de Iulia Gorgorin    |    03 Noi 2021   •   12:33

Pâinea şi produsele de panificaţie vor fi mai scumpe.

Fermierul Mihai Bacrău a vorbit miercuri, în exclusivitate la Antena 3, despre motivele reale care vor duce la scumpirile inevitabile.

Mihai Bacrău, fermier: "Îngrăşămintele s-au scumpit foarte mult"

"Nu facem profit, deoarece îngrăşămintele s-au scumpit foarte mult. Dacă anul trecut o tonă de îngrăşământ ajungea la 18 miioane vechi, acum este undeva la 34-38 de milioane, deci dublu. Preţul la grâu ar trebui să fie undeva la 2.20-2.40 lei, ca să acoperim cheltuielile, deci nu a crescut foarte mult pentru noi agricultorii sau fermierii. Grâul acum a ajuns la 1.20 şi este în creştere, dar nu ne ajută pe noi fermierii. Vedeţi că gazele s-au ridicat la un preţ foarte mare şi atunci şi îngrăşământul s-a scumpit foarte mult. 

"Nu avem nicio promisiune de la Guvern"

Eu ca şi fermier trebuia să semăn undeva la 400 şi ceva de hectare de grâ. Din cauza îngrăşământului nu am semănat decât 300. S-a redus suprafaţa de grâu, iar dacă nu vom avea în primăvară îngrăşământul necesar pentru acoperirea suprafeţei care s-a semănat, va fi o producţie cu două tone per hectar (...) Nu avem nicio speranţă de la Guvern, nu ne-a spus că ne ajută nimeni", a spus fermierul în exclusivitate la Antena 3.

Criza alimentară bate la uşă în România

Avertismentul dur a fost dat de fostul ministru al Agriculturii.

Petre Daea a declarat marţi seară la Antena 3, că România nu are sisteme de irigaţii, lucru extrem de dăunător pentru agricultură.

"Aceste lucrări trebuiau făcute la timpul potrivit, în aşa fel încât să asigurăm factorul apă, factor de vegetaţie esenţial existenţei plantelor şi omenirii. Acest sistem nu a fost realizat iar factorul important de vegetaţie este sub restricţie care va determina scăderea producţiei sau inexistenţa ei pe anumite suprafeţe, datorită schimbărilor climatice", a spus Petre Daea, fost ministru al Agriculturii.

Potrivit lui, România are în acest moment o escaladare a preţurilor la îngrăşăminte, iar acest lucru înseamnă punerea sub restricţie a unui alt factor de vegetaţie -hrana plantelor.

Criza alimentară bate la uşă în România

"Nu poţi să faci agricultură şi producţii fără apă şi îngrăşăminte. De aici îngrijorarea mea", a precizat fostul ministru.

Potrivit lui Petre Daea, nivelul de producţie va fi mai scăzut anul viitor şi de slabă calitate. Românii trebuie să se aştepte la preţuri mai mari pe piaţă.

Anul viitor va fi ofertă mică şi scumpă, susţine fostul ministru.

×
Subiecte în articol: pâine scumpiri grau Mihai Bacrău
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close