Parapantist căzut pe muntele Şumuleu, în timpul manevrelor de aterizare

de A.M.P    |    04 Dec 2016   •   17:27
Parapantist căzut pe muntele Şumuleu, în timpul manevrelor de aterizare Foto: pixabay.com

Un parapantist din Târgu Mureş, aflat la zbor pe muntele Şumuleu, din apropiere de Miercurea Ciuc, a ajuns duminică la spital cu mai multe leziuni după ce a căzut de la înălţime, în timp ce efectua manevrele de aterizare.

Instructorul de parapantă Saring Istvan a declarat, pentru Agerpres, că se afla la faţa locului când s-a produs accidentul şi a opinat că accidentul a fost cauzat de o eroare destul de gravă de pilotaj la aterizare, pe care de obicei o fac începătorii, chiar dacă pilotul în cauză avea experienţă.

''A fost o eroare de pilotaj la aterizare (...). Pur şi simplu a făcut o spirală accentuată la aterizare şi la ieşirea din spirală nu a mai putut controla parapanta. A fost o greşeală foarte de începător, deşi era destul de profesionist. (...) Zboară de 4-5 ani, avea experienţă dar probabil că din cauza frigului, pentru că a zburat destul de mult, a avut nişte reflexe mai încetinite. Dar pentru experienţa lui a făcut o greşeală destul de gravă'', a spus Sarig Istvan.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, Alina Ciobotariu, a precizat că accidentul a fost anunţat la 112, la faţa locului ajungând o ambulanţă SMURD, care l-a transportat pe bărbat la Unitatea de Primiri a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Potrivit managerului SJU, dr. Demeter Ferenc, parapantistul în vârstă de 47 ani a fost diagnosticat cu o fractură deschisă la antebraţul drept şi o suspiciune de fractură de bazin, rezultatele examinărilor radiologice şi de computer tomograf fiind în curs de interpretare.

Pe muntele Şumuleu Ciuc au fost prezenţi duminică la zbor mai mulţi parapantişti, condiţia de zbor fiind una bună, dar catalogată de unii cunoscători ca fiind ''extremă'', din cauza frigului.

x close