Antena 3 Actualitate Particule radioactive suspecte, detectate în Europa. Adepţii teoriei conspiraţiei arată cu degetul spre Rusia

Particule radioactive suspecte, detectate în Europa. Adepţii teoriei conspiraţiei arată cu degetul spre Rusia

21 Feb 2017   •   22:11
Particule radioactive suspecte, detectate în Europa. Adepţii teoriei conspiraţiei arată cu degetul spre Rusia
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Particule radioactive suspecte, iod 131, care nu se găsesc în mod normal în natură, au fost descoperite în Europa, scrie presa internațională, precizând că nu este clar de unde provine substanţa. Una dintre teoriile vehiculate este că Rusia a efectuat un test nuclear secret, iar o alta este că particulele provin de la o companie farmaceutică. Este posibil ca scurgerea să fi avut originea în apropiere de estul Europei, scrie news.ro.

Iodul 131 a fost descoperit, în cantitate mică, pe continent. În ianuarie, a fost detectat în nordul Norvegiei, însă, de atunci, s-a deplasat, treptat, în restul Europei.

Autorităţile au anunţat că au detectat substanţa abia recent, scrie cotidianul britanic.

Substanţa este găsită, de obicei, alături de alte materiale radioactive, ceea ce nu a fost cazul şi de această data. În plus, perioada se înjumătăţire – timpul necesar pentru ca o jumătate dintre atomii unei substanţe radioactive să se dezintegreze – este scurtă. Faptul că a fost detectată o cantitate semnificativă înseamnă că a fost produs recent.

Adepţii teoriei conspiraţiei susţin că, faptul că a fost detectat prima data în nordul Norvegiei, sugerează că este posibil ca Rusia să fi făcut un test nuclear secret în zonă. O altă variantă este că scurgerea a provenit de la o companie farmaceutică care nu a anunţat incidentul autorităţilor.

Cantitatea detectată deocamdată nu prezintă pericolele pentru sănătatea umană, a dat asigurări Institutul de Radioprotecţie şi Securitate Nucleară (IRSN) din Franţa.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close