Antena 3 CNN Actualitate Pașaportul COVID va fi prezentat astăzi. Din luna iulie, obligatoriu în Uniunea Europeană

Pașaportul COVID va fi prezentat astăzi. Din luna iulie, obligatoriu în Uniunea Europeană

Comisia Europeană va prezenta, miercuri, pașaportul COVID. Acesta este menit să le permită cetățenilor europeni să călătorească în interiorul blocului comunitar. Oficialii Uniunii Europene speră să redeschidă sectorul turismului care a fost pus la pământ pe perioada pandemiei.

Pașaportul COVID va fi prezentat astăzi. Din luna iulie, obligatoriu în Uniunea Europeană
de Laura Dinu    |    17 Mar 2021   •   07:34

Comisia Europeană urmează să prezinte prima formă a pașaportului COVID numit și certificatul verde digital. Acesta va conține informații despre persoane, necesare pentru a călători în alte state membre cu avionul. 

Pentru a obține un astfel de document, trebuie să fie îndeplinite anumite condiții sanitare. Astfel, viitorul pașaport COVID va fi valabil pentru cetățenii europeni imunizați cu unul dintre serurile aprobate în Uniunea Europeană, acestea fiind Pfizer; AstraZeneca, Moderna sau Johnson & Johnson.

Totodată, oficialii spun că libera circulație nu va fi condiționată de vaccinare. Țările care se bazează pe câștigurile din turism, precum Spania, Grecia, Portugalia, sunt încântate de introducerea acestui pașaport COVID, însă Belgia și Germania au avertizat asupra faptului că persoanele care refuză vaccinarea sau nu au apucat să se imunizeze să fie discriminate. 

Propunerea trebuie aprobată de Parlamentul European și statele mebre. 

Ce va conține pașaportul de vaccinare

Proiectul de ”pașaport verde” digital, care urmează a fi prezentat miercuri de Bruxelles, va ține cont numai de vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), a declarat vineri un responsabil al UE.

”Vrem să creăm un certificat digital care să poată menționa un test PCR negativ, proba că aveți anticorpi sau că ați fost inoculat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Cetățenii europeni vor putea avea acest certificat pe telefon, a adăugat comisarul suedez.

Titularii vor putea astfel ”să arate că foarte probabil nu vor propaga virusul”, a spus ea, adăugând că asta ”ar permite ca oamenii care trebuie să călătorească să o facă mai ușor”.

Documentul va conține informațiile posesorului legate de COVID: dacă a fost vaccinat, dacă a trecut prin boală, dacă are test făcut și rezultatul acestuia. 

Pașaportul COVID, din iulie în toată Uniunea Europeană. Modul în care vor fi afectate persoanele nevaccinate

Pașaportul de vaccinare anti-coronavirus ar putea fi introdus la nivelul Uniunii Europene în luna iulie a acestui an.

Propunerea legislativă va fi dezbătută însă de oficialii europeni la sfârșitul acestei luni. 

”Urmează ca în a doua jumătate a acestei luni să existe o inițiativă legislativă pe care Comisia Europeană să o prezinte la reuniunea informală de la sfârșitul lunii martie. Este vorba despre un certificat digital care să ateste, sau nu, dacă o persoană este vaccinată. 

Mai mulți lideri europeni, printre care și cancelarui german, Angela Merkel, și președintele Franței, au subliniat faptul că nu este un instrument prin care oamenii vor fi împiedicați să meargă într-o altă țară. 

Va fi un certificat standardizat, la nivel european, securizat, pentru a nu putea fi falsificat. O aplicație, probabil pe telefonul mobil. 

Asta nu înseamnă că cei care nu au fost vaccinați sau nu au acest pașaport digital, nu vor mai avea dreptul să călătorească. Se vor supune unor restricții care există deja. 

Mai devreme de luna iulie nu văd posibilă introducerea acestuia”, a declarat europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi. 

×
Subiecte în articol: Paşaport COVID-19 Europa
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close