Antena 3 CNN Actualitate Pensionar în greva foamei, nemulţumit de inscripţia de pe un monument din Deva

Pensionar în greva foamei, nemulţumit de inscripţia de pe un monument din Deva

Pensionar în greva foamei, nemulţumit de inscripţia de pe un monument din Deva
Sursa foto: Foto: videonews.ro
05 Ian 2012   •   19:28

Un pensionar din Deva, în vârstă de 72 de ani, a intrat, joi, în greva foamei, în faţa unui monument din municipiu dedicat principelui Transilvaniei Acaţiu Barcsay, informează Mediafax.

Bătrânul este nemulţumit că pe obeliscul din piatră a fost trecută inscripţia "proprietar al Cetăţii Deva".
   
Membru al unei societăţi culturale din Deva, Constantin Aoanei Rahoveanu solicită modificarea inscripţiei "proprietar al Cetăţii Deva" de pe monument, susţinând că statul român este proprietarul Cetăţii Deva, şi nu fostul principe.
   
"Inscripţia nu respectă ceea ce spune istoria, cel puţin atât cât am studiat eu. Acest om nu a fost proprietarul Cetăţii Deva. În Cartea Funciară apare că proprietar al Cetăţii Deva este statul român şi că zona se află în administrarea Primăriei şi a Consiliului Local Deva", a declarat Constantin Aoanei Rahoveanu.
   
El a susţinut că va rămâne în faţa monumentului până când inscripţia va fi schimbată.
   
Monumentul din piatră a fost restaurat şi aşezat în faţa sediului Prefecturii Hunedoara, în luna noiembrie 2011. La ceremonie a fost prezent ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
   
Acaţiu Barcsay a fost principe al Transilvaniei între anii 1658-1660.
   
Ca merite culturale, Acaţiu Barcsay este recunoscut ca fiind cel care a tipărit, pe cheltuiala sa, în anul 1648, Catehismul catolic al lui Petrus Canisius, prima carte publicată în limba română cu litere latine.
   

×
Subiecte în articol: pensionar deva
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close