Antena 3 CNN Actualitate Pensionarul de lux Florea Geică rămâne cu 1.500 de lei pe lună, după recalculare

Pensionarul de lux Florea Geică rămâne cu 1.500 de lei pe lună, după recalculare

Pensionarul de lux Florea Geică rămâne cu 1.500 de lei pe lună, după recalculare
Sursa foto: Florea Geica
30 Ian 2010   •   11:49

Legea unică a pensiilor aduce mari surprize foştilor bugetari privilegiaţi, ale căror pensii urmează să fie recalculate, scrie Evenimentul Zilei în ediţia de sâmbătă. Printre cei afectaţi de noua măsură se află şi fostul director al Autorităţii Aeronautice Civile Române, Florea Geică.

Legea unică a pensiilor îi aduce fostului director al Autorităţii Aeronautice venituri mai mici cu 93%. Astfel, Florea Geică ar urma să primească, după recalcularea pensiei, aproape 1.500 de lei pe lună. Fostul director încasează în prezent 21.457 de lei, adică un venit de 30 ori ai mare decât valoarea pensiei medii din România.

Strategia folosită de fostul director al Autorităţii Aeronautice Civile a fost extrem de simplă. Florea Geică şi-a acordat singur sporuri de zeci de mii de lei şi salarii ?suplimentare", ştiind că, potrivit legii, la calculul pensiei îi vor fi luate în considerare veniturile din ultimele trei luni de activitate.

Geică se bucură de fabuloasa pensie din iulie 2008, atunci când cererea sa de a ieşi din sistem la doar 50 de ani i-a fost permisă de legea specială în vigoare. În baza acestui act normativ, fostul director a primit o pensie echivalentă cu 80% din media veniturilor brute din ultimele trei luni de activitate.

În cazul în care pensia lui Geică ar fi calculată doar pe baza contribuţiei pe care acesta a dat-o la bugetul pensiilor de stat, aşa cum se întâmplă în cazul celor peste 5.000.000 de pensionari obişnuiţi, fostul director ar trebui să încaseze lunar doar 1.500 de lei.

Florea Geică este doar unul dintre cei 200.000 de foşti bugetari privilegiaţi, ale căror pensii speciale vor fi recalculate anul viitor, când se estimează că se va pune în aplicare noua lege. Potrivit acesteia, toate pensiile bugetarilor proveniţi din sistemele privilegiate precum magistratură sau aviaţie, vor fi recalculate, pensionarii privilegiaţi urmând a primi un venit care se stabileşte în funcţie de cât au contribuit la bugetul de stat.

Doar pensiile militarilor, poliţiştilor şi cele ale angajaţilor serviciilor speciale vor fi recalculate cu ajutorul unei noi formule de calcul.



Antena 3

×
Subiecte în articol: legea pensiilor
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close