Antena 3 CNN Actualitate Perioada de incubație a Omicron, mai scurtă. Când apar primele simptome

Perioada de incubație a Omicron, mai scurtă. Când apar primele simptome

Infecția cu varianta Omicron poate fi depistată la testul PCR la 24 de ore de la îmbolnăvire, iar primele simptome pot să apară după două zile: cefalee, dureri în gât sau semnele unei răceli obișnuite.

Perioada de incubație a Omicron, mai scurtă. Când apar primele simptome
Sursa foto: Hepta
de Cristina Ştefan    |    06 Dec 2021   •   10:58

Nu se cunosc toate datele legate de varianta Omicron. Medicii și specialiștii atrag atenția că măsurile de protecție trebuie să fie respectate.

Omicron este varianta cu peste 30 de mutații, iar prima problemă o reprezintă transmisibilitatea, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocoleşte sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu ştim acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În Africa de Sud, Omicron a generat o creştere exponenţială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Citește mai mult: Valeriu Gheorghiță atenționează: ”Omicron poate să ocolească anticorpii”

Pentru limitarea răspândirii variantei Omicron, persoanele care vin din afara UE în România vor trebui să prezinte un test PCR făcut cu cel puțin 48 de ore înainte.

România va introduce formularul de localizare a pasagerilor, pentru toți pasagerii care intră în țară, din 20 decembrie. Măsurile au fost anunțate de ministrul Sănătății Alexandru Rafila și secretarul de stat Raed Arafat.

Persoanele din afara UE care nu sunt vaccinate vor intra în carantină timp de 10 zile. Persoanele care vin din spațiul UE vor trebui să prezinte certificatul verde, iar persoanele nevaccinate care vin din zona roșie intră in carantină timp de 10 zile. Persoanele nevaccinate și care nu prezintă un test făcut cu 72 de ore înainte intră în carantină 14 zile, a anunțat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.


 

×
Subiecte în articol: omicron coronavirus
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close