Antena 3 CNN Actualitate Pieţele se redeschid sâmbătă dimineaţă, însă agricultorii sunt furioși de pierderile acumulate

Pieţele se redeschid sâmbătă dimineaţă, însă agricultorii sunt furioși de pierderile acumulate

Pieţele se redeschid imediat ce hotărârea de Guvern de astăzi va fi publicată în Monitorul Oficial. Guvernul a dat în sfârşit undă verde, pentru ca vânzătorii să se poată întoarce în pieţe, să îşi vândă marfa. Măsura este valabilă în toată ţara, indiferent de numărul cazurilor de coronavirus. Ministrul Sănătăţii şi cel al Agriculturii, vor emite un ordin comun, cu noile măsuri de protecţie care vor fi aplicate în pieţe.

Pieţele se redeschid sâmbătă dimineaţă, însă agricultorii sunt furioși de pierderile acumulate
Sursa foto: hepta
de Iulia Gorgorin    |    04 Dec 2020   •   19:46

 Ministrul Sănătăţii şi cel al Agriculturii, vor emite un ordin comun, cu noile măsuri de protecţie care vor fi aplicate în pieţe.

Agricultorii, nemulţumiţi de pierderile pe care le-au acumulat, în urma deciziei de închidere a pieţelor

''E o bucurie, dar amărăciunea a rămas în interiorul sufletului. Stai trei săptămâni, te bate vântul, nu a fost nimeni mulţumit, niciun producător, niciun comerciant. Eu vin din Voineşti, Dâmboviţa, producător. Ne-au ţinut pe loc cu vânzările, avem şi noi la rândul nostru facturi'', a spus unul dintre agicultori.

Reacţia lui Gheorghe Vlad, preşedintele Confederaţiei Agriculturii Ţărăneşti din Romania (CATAR)

''Seceta ne-a lovit atât de cumplit, iar această pagubă pe care Guvernul a dat-o fără să ne consulte, mai ales din faptul că a încălcat o legislaţie. Cum este cazul Pieţei Obor. Este complex comercial, nu este piaţă agroalimentară (...) Cel mai grav este că Administraţia Pieţelor este cea care se ocupă de gestionarea pandemiei, nu producătorul. Nu trebuia să cadă în cârca producătorului. El este un contribuabil consecvent. El îşi plăteşte taraba, transport, cultura. Cel mai grav este că nu a ţinut cont de faptul că toată Ţara Românească, e îngrăşat pământul ei de osemintele strămoşilor, faptul că s-au dus atâtea bătăii pentru această vie şi pământ, şi să nu îţi respecţi propriul popor, să le dai voie să îşi poată vinde recolta, transpiraţia pe care a dus-o ani de zile şi să interzici, pur şi simplu să îţi baţi joc de ei, să îi sui pe pieţe sus să vândă, au demonstrat faptul că sunt aromâni, indiferent cine a dat-o, președintele sau premierul (...)

Nu ne-au permis să vindem întreaga recoltă, până la finele anului. A fost o bătaie de joc, pur și simplu

Trebuia să se țină cont că noi nu am plecat din țară. Noi am rămas băștinași aici, și nu cred că ne va scoate un Guvern PNL sau un președinte, cum e domnul președinte Iohannis, atâta timp cât noi le muncim cu drag pământul (...) Nu înţeleg de ce Preşedinţia nu respectă, pentru că în 2013, când era domnul preşedinte Băsescu, s-a emis cadru naţional strategic pentru dezvoltarea durabilă a sectorului agroalimentar şi a spaţiului rural, în perioada 2014-2020-2030, cu Preşedinţia României şi Academia Română. De ce nu respectă acest cadru naţional? Avem cadru național strategic până în 2030'', a spus Gheorghe Vlad, preşedintele Confederaţiei Agriculturii Ţărăneşti din Romania (CATAR).

Președintele Klaus Iohannis: "Am decis să fie redeschise piețele"

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că pe fondul scăderii numărului zilnic de infectari cu COVID-19 și în urmă consultărilor cu specialiștii, a luat decizia de a redeschide piețele.

"Am discutat aceste chestiuni cu experții, cu specialiștii și am decis ca, de la sfârșitul acestei săptămâni, să fie redeschise piețele. Este, cu siguranță, o veste bună și pentru producătorii care vor să vândă în piețe dar și pentru românii care vor să își facă provizii din timp pentru sărbătorile de iarnă.", a spus Klaus Iohannis, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close