Antena 3 CNN Actualitate Criza politică se prelungeşte. Planul PSD pentru a bloca numirea noului premier

Criza politică se prelungeşte. Planul PSD pentru a bloca numirea noului premier

Criza politică se adânceşte. După ce consultările de luni dintre liderii partidelor care au depăşit pragul electoral şi preşedintele Klaus Iohannis nu au dus la numirea unui premier, acum PSD anunţă că ia în calcul boicotarea noului parlament şi, inclusiv, a numirii unui nou prim-ministru.

Criza politică se prelungeşte. Planul PSD pentru a bloca numirea noului premier
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    14 Dec 2020   •   22:00

Zvonurile privind boicotarea noului parlament au apărut încă de luni după-amiaza, după ce consultările de la Cotroceni dădeau semne că nu se vor concretiza cu numirea unui nou premier de către preşedintele Klaus Iohannis.

Luni seara, zvonurile au fost confirmate chiar de Sorin Grindeanu, prim-vicepredintele PSD.

Acesta a declarat la o televiziune că social democraţii i-au transmis un avertisment inclusiv preşedintelui Iohannis prin faptul că funcţiile din Parlament trebuie împărţite de partide în funcţie de ponderea votului şi nu la negocieri ascunse.

Grindeanu a explicat că funcțiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau de preşedinte al Senatului se împart „proporțional cu voturile obținute de fiecare partid”, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale.

"Pornind de la Birourile permanente ale celor două camere până la șefiile comisiilor. Asta este o decizie a Curţii Constituţioanle pe care văd că cei care negociau zilele trecute pe la Vila Lac nu țin cont. E un avertisment pe care noi astăzi l-am trasmis și l-am transmis inclusiv președintelui Klaus Iohannis”, a spus Sorin Grindeanu la Digi24.

Mai mult, prim-vicepreşedintele PSD a explicat că boicotarea Parlamentului prin neasigurarea de cvorum este o soluţie pe care social-democraţii o iau în considerare, dar că "nu vrem să ajungem acolo, pentru că e nevoie de un Parlament nou, e nevoie de un Guvern nou, dar e nevoie și de respectarea acestor reguli”.

„La articolul 11 din regulament se spune foarte clar, la Camera Deputaților, că se poate constitui cu minim două treimi, la Senat cu trei sferturi, trei pătrimi. Dacă faceți un calcul, o să vedeți că noi, în ambele camere, avem mai mult decât atât”, a explicat Grindeanu modul în care PSD poate bloca numirea noului Parlament.

 

×
Subiecte în articol: PSD Sorin Grindeanu Klaus Iohannis
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close