Antena 3 CNN Actualitate PMP și USR, moțiune simplă pe sănătate. Se vrea plecarea lui Florian Bodog

PMP și USR, moțiune simplă pe sănătate. Se vrea plecarea lui Florian Bodog

PMP și USR, moțiune simplă pe sănătate. Se vrea plecarea lui Florian Bodog
Sursa foto: Foto: gov.ro
12 Iun 2017   •   20:43

Preocuparea cea mai importantă a guvernului PSD în sănătate este acoperirea lipsei de responsabilitate în privinţa crizei de vaccinuri, a măsurilor de autorizare sanitară a spitalelor, a exportului de medicamente esenţiale pentru bolnavii de cancer, precum şi a achiziţiei de ambulanţe - se arată în textul moţiunii simple iniţiate de PMP, cu sprijinul USR, intitulată "Când Sănătatea va fi fost o prioritate". 

"Premierul Grindeanu şi responsabilul de resort, Florian Bodog, au făcut tot ce le stă în putere pentru a respecta promisiunile bombastice din programul de guvernare în domeniul sănătăţii. În acelaşi timp, preocuparea cea mai importantă a guvernului PSD în sănătate constă în acoperirea lipsei de responsabilitate pe aspecte mult mai concrete, cum sunt vaccinarea şi criza de vaccinuri, absenţa măsurilor privind autorizarea sanitară a spitalelor care nu îndeplinesc criterii de bun simţ, minimale, împiedicarea re-exportului de medicamente esenţiale pentru bolnavii de cancer, dansul printre interese pentru achiziţia de ambulanţe", precizează textul moţiunii simple. 

Iniţiatorii susţin că modalitatea în care aceste probleme sunt abordate ar da motive de îngrijorare oricărei persoane, arătând că sistemul sanitar nu este o prioritate, este doar "o vacă de muls". "Poate cândva, soarta bolnavilor din această ţară va deveni o prioritate reală, o preocupare de prim rang a celor aflaţi la putere, dar cu siguranţă acesta nu este cazul guvernării PSD", se susţine în textul moţiunii. 

Potrivit iniţiatorilor, România a fost lovită de o epidemie de rujeolă şi până în aprilie s-au înregistrat 6.400 de cazuri, dintre care 26 de copii decedaţi, iar principala cauză a acestui dezastru a fost lipsa vaccinării şi incapacitatea autorităţilor de a asigura necesarul de vaccin antirujeolic odată ce s-a declanşat epidemia. 

În privinţa ambulanţelor, semnatarii moţiunii arată că programul de guvernare al PSD relevă intenţia de a achiziţiona 3.000 de ambulanţe, cu un impact financiar estimat la 140.000.000 euro, dar această propunere este nerealistă. 

"Dincolo de un evident populism, promisiunea de a cumpăra 3.000 de ambulanţe, ca şi disputa născută între secretarul de stat Arafat şi ministrul Bodoc miroase de la o poştă a interes de grup, cu beneficiari umbriţi. Există riscul real că aparatura să fie achiziţionată şi să nu existe medici sau asistente care să ocupe aceste posturi, nici în prezent, nici în viitor, şi să nu existe nici finanţare pentru respectivele posturi. Importantă este achiziţia în sine!", precizează documentul citat. 

Cât priveşte autorizaţiile sanitare ale spitalelor, iniţiatorii moţiunii susţin că 40% dintre spitale au autorizaţii sanitare de funcţionare formale, neconforme cu cerinţele minime obligatorii, eliberate sub promisiunea unor rapide îndreptări a neajunsurilor. 

"Dacă sănătatea ar fi fost o prioritate, Guvernul Grindeanu nu ar fi stabilit o sumedenie de priorităţi, care mai de care mai risipitoare sau consumatoare de resurse, în oricare alt domeniu decât în sănătate. Chiar şi aşa, fără a ne uita în alte domenii, ne-am fi aşteptat ca ministerul, confruntat cu această stare de fapt, să anunţe că renunţă sau amână alte investiţii (unele chiar fantastice, cum ar fi achiziţionarea de 3.000 de autosanitare destinate mediului rural) sau construirea, până în anul 2020, a unei platforme medicale pompos denumite 'Spitalul republican', pentru care ar urma să cheltuie 1.000 de milioane de euro. În mod cert, cu doar o mică parte din aceşti bani s-ar putea înlătura lipsa de conformitate a celor 130 de spitale!", se subliniază în document. 

Referitor la politica medicamentelor, iniţiatorii moţiunii susţin că "există o situaţie revoltătoare pentru bolnavii suferinzi de afecţiuni grave: medicamente aflate pe lista de compensare, care le sunt esenţiale pentru supravieţuire, părăsesc ţara de îndată ce ajung în depozitele distribuitorilor şi farmaciilor". 

"Cândva, când sănătatea românilor va fi fost o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii, se vor fi găsit de îndată soluţii pentru ca astfel de anomalii ale comerţului intra-comunitar să nu mai afecteze bolnavii. Existenţa preţurilor duale, care presupun un preţ pentru sistemul de asigurări, stabilit ca atare sau în urma negocierii unor contracte cost-volum-rezultat, şi un preţ separat pentru vânzarea la liber a respectivelor medicamente ar face ca instantaneu fenomenul să dispară, aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în Spania. (...) În România de azi, Ministerul Sănătăţii mai aşteaptă, iar măsurile adoptate se caracterizează printr-un singur element comun - lipsa oricăror sancţiuni, de parcă ar fi fost dictate de însăşi cei care se ocupă cu acest re-export legal, dar imoral!", mai arată iniţiatorii moţiunii simple. 

De asemenea, semnatarii moţiunii atrag atenţia asupra "mult promiselor majorări salariale" destinate personalului bugetar din sănătate, considerând că există "capcane" pe care Guvernul Grindeanu, din incompetenţă sau cu bună ştiinţă, le ignoră. Potrivit iniţiatorilor, cadrele medicale ce lucrează în ambulatoriu au fost ignorate de la majorarea veniturilor. 

"Membrii partidului de guvernământ mai au încă alternativa asumării responsabilităţii pentru greşelile şi deficienţele organizatorice. În acelaşi timp, au posibilitatea fie să remedieze greşelile din scurt, fie să îşi continue drumul politic cu stigma că nu au fost parte din soluţie, ci chiar o parte a problemei, că, indirect, şi ei sunt de vină pentru vieţile risipite nedrept în sistemul de îngrijiri din ţara noastră", conchide textul moţiunii. 

Liderul grupului PMP de la Camera Deputaţilor, Eugen Tomac, a anunţat luni că PMP, sprijinit de USR, va depune o moţiune simplă pe Sănătate. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: motiune Ministrul Sanatatii Florian Bodog
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close