Antena 3 CNN Actualitate Poliţia şi-a găsit vinovaţii în scandalul ?Loganulului de 70.000 euro?

Poliţia şi-a găsit vinovaţii în scandalul ?Loganulului de 70.000 euro?

Poliţia şi-a găsit vinovaţii în scandalul ?Loganulului de 70.000 euro?
28 Oct 2008   •   09:18

Corpul de Control al MIRA a finalizat raportul privind scandalul Loganului de 70.000 euro. Au fost găsiţi şi vinovaţii ? 16 la număr, în frunte cu fostul şef al poliţiei. Astfel, atribuirea contractelor s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi în folosul exclusiv al SC Ager Leasing IFN SA. Vinovaţii sunt fostul şef al poliţiei, chestorul Gheorghe Popa, şi cei 15 membri ai comisiei de evaluare, care au avizat atribuirea contractelor de achiziţie a celor peste 1.836 de autospeciale, în mare parte Dacia Logan, al căror preţ depăşeşte 78.000 de euro bucata.
Raportul Corpului de Control se întinde pe şapte pagini, în care sunt explicate, în detaliu, ilegalităţile pe care ofiţerii le-ar fi comis pentru a favoriza firma condusă de afaceristul Bogdan Savin şi, implicit, pe partenerii acesteia. Documentul a fost trimis procurorilor.
In raport se vorbeşte şi de exemple privind echipamente achiziţionate la preţuri excesiv de ridicate, printre acestea rulete care urmau sa fie cumpărate cu 408 lei faţă de un preţ pe piaţă de 15 lei sau etiloteste pentru care se plătea un preţ cu 50% mai mare.
Pe lângă faptul că IGPR a permis Ager Leasing să ?ajusteze? preţul maşinilor şi al echipamentelor după bunul plac - în ciuda faptului că legea prevede clar ?situaţiile excepţionale? în care acest lucru se poate face - contractul conţine şi o serie de clauze care îngroapă poliţia (adică contribuabilul) în datorii faţă de societatea lui Bogdan Savin. ?IGPR este ţinut să plătească penalităţi fără a avea posibilitatea să ceară modificarea termenului de plată în timp ce SC Ager Leasing IFN are dreptul privilegiat de a cere modificarea termenului de livrare a autospecialelor. Mai mult, firma se obligă să plătească penalităţi doar în cazul în care întârzie livrarea fără să anunţe?, se arată în raportul Corpului de Control. Pe de altă parte, IGPR a încălcat Legea achiziţiilor şi prin faptul că nu a cerut contractele încheiate de Ager Leasing cu subcontractanţii. Cu încălcarea legii au fost constituite şi garanţ iile de bună execuţie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Corpul de Control
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close