Antena 3 CNN Actualitate Ambasada Norvegiei la București, precizări cu privire la cazul familiei Bodnariu

Ambasada Norvegiei la București, precizări cu privire la cazul familiei Bodnariu

Ambasada Norvegiei la București, precizări cu privire la cazul familiei Bodnariu
Sursa foto: Foto:pixabay.com
13 Ian 2016   •   15:59

Ordinele de plasament se emit în Norvegia pentru acțiuni precum violența fizică sau psihică, rele tratamente, abuz sexual sau alte forme de gravă încalcare a modului de îngrijire, însa în Legea de Protecție a Copilului nu există prevederi care să permită îngrijire alternativă pe baza religiei, informează Ambasada Norvegiei într-un comunicat de presă citat de hotnews.ro, în care prezintă în linii mari cum funcționează Serviciul norvegian de protectie a copilului.

Precizarile ambasadei vin ca urmare a solicitarilor privind demonstrațiile privind cazul Bodnariu.

Din proprie inițiativă, ambasada a luat legătura cu Ministerul Român de Afaceri Externe, Parlamentul și Biroul Primului Ministru, pentru a oferi informații despre Serviciul norvegian de protecție a copilului și principiile care stau la baza lui. Ambasada a subliniat principiul confidențialității, se arată în comunicat.

Potrivit ambasadei, plasarea unui copil în afara caminului familial, fără consimtamantul părintilor, este intotdeauna o măsura de ultimă instanță, adăugând că "un raport recent al Consiliului Europei arată ca Norvegia este printre tarile cu număr scazut de copii aflați în îngrijire alternativă.

"Părintii au dreptul la un proces echitabil, inclusiv un avocat platit de catre guvern, dreptul de a fi audiați si de a contesta decizia Consiliului la Tribunalul Districtual", iar o data pe an parintii au dreptul sa depuna cerere pentru revocarea ordinului de plasament.

Se mai precizeaza că, în mod normal, parintii de plasament nu isi adopta copiii pe care ii au in plasament si ca adoptia reprezinta o masura foarte radicala, care presupune ruperea tuturor relatiilor legale dintre parinti si copii, iar acest lucru are loc in foarte putine cazuri. "Conditii stricte trebuie indeplinite pentru a adopta un copil impotriva vointei parintilor", arata ambasada.

"Serviciul de protectie a copilului, in mod normal, nu va demara procedurile de aprobare a adoptiei impotriva vointei parintilor, in cazurile in care corelarea cu legea imigratiei nu este clara sau in cazurile in care este clar ca parintii si copilul nu au rezidenta permanenta in Norvegia", se precizeaza in comunicat.

Ministerul Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale este responsabil de politica generala de protectie a copilului in Norvegia iar Serviciul local de protectie a copilului din cadrul municipalitatilor se ocupa de cazurile de protectie a copilului. Ministerul nu are nicio autoritate de a interveni sau de a da indicatii serviciilor de protectie a copilului in cazuri individuale de protectie a copilului.

Petiție pentru salvarea copiilor familiei Bodnariu. Semnează și tu!

Copiii soţilor Bodnariu - românul Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală -, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. Părinții sunt acuzați de abuz și îndoctrinare religioasă, iar autoritățile norvegiene au demarat procedurile de adopție.

Petitia poate fi citită și semnată AICI.


×
Subiecte în articol: Cazul Bodnariu
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close