Antena 3 CNN Actualitate Premierul Ciucă, anunț după publicarea raportului OCDE privind România

Premierul Ciucă, anunț după publicarea raportului OCDE privind România

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlni astăzi la Bucureşti cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Corman. Acesta a prezenta raportul organizaţiei privind situaţia economică a ţării noastre.

Premierul Ciucă, anunț după publicarea raportului OCDE privind România
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Dana Musceleanu    |    28 Ian 2022   •   11:39

Prezenţa liderului OCDE în România vine după ce organizaţia a răspuns cererii ţării noastre de a face parte din acest grup. Nicolae Ciucă i-a mulțumit lui Mathias Corman pentru eforturile depuse ca țara noastră să devină membru cu drepturi depline al organizației.

Creşterea economică este robustă, dar riscurile sunt încă ridicate, este una dintre concluziile Studiului OCDE Economic Survey Romania 2021, a afirmat Nicolae Ciucă.

„În lunile următoare, România va începe activitățile aferente aderării la Codurile de liberalizare. De asemenea, țara noastră și-a exprimat deja intenția de a adera la Convenția OCDE Anti-Mită. Toate aceste angajamente se transpun în reforme relevante pentru modernizarea economiei țării noastre. Între proiectele pe care România le dezvoltă deja cu OCDE se află și prezentul Studiu economic pentru România, care arată angajamentul ferm al ţării noastre în ceea ce priveşte aderarea la organizaţie. Studiul reprezintă o radiografie multidimensională a realităţilor socio-economice ale României şi oferă factorilor de decizie o serie de recomandări extrem de utile, în vederea implementării acelor măsuri menite să genereze dezvoltare şi bunăstare pe baze inteligente, sustenabile şi incluzive”, a spus Nicolae Ciucă, la evenimentul de lansare a studiului “Economic Survey of Romania”.

El a mai afirmat că prima parte este dedicată perspectivelor politice cheie, incluzând o prezentare a situației macroeconomice și a evoluţiilor pe termen mediu, cu o atenție specială acordată pandemiei și implicațiilor sale pentru economie.

„Studiul include mai multe referințe la Planul Național de Redresare și Reziliență al României, aprobat în luna septembrie de Comisia Europeană, specificând că acesta se concentrează în mod corect pe domeniile în care investițiile sunt urgent necesare. Reformele și investițiile incluse în plan vor contribui la dezvoltarea și modernizarea economiei românești în domenii precum: sustenabilitatea finanțelor publice, consolidarea administrației publice și reziliența sistemului de sănătate, asigurarea coeziunii sociale și teritoriale, digitalizarea administrației publice, și altele. De altfel, o serie de recomandări din cadrul studiului îşi găsesc răspunsul în măsurile pe care statul român le-a avut în vedere în Planul Național de Redresare și Reziliență”, a adăugat premierul.

România îndeplinește 6 din cele 8 standarde cerute de OCDE pentru aderare

"La acest moment România este aderentă la 6 din cele 8 standarde esențiale pentru aderare. Declarația privind investițiile, principiile guvernării corporatiste, principiile pentru elaborarea politicilor internetului, recomandarea bunelor practici în statistică, cadrul inclusiv al BEPS - erodarea bazei și schimbarea profitului, forumul global al transparenței și schimbul de informații.", a mai declarat premierul Nicolae Ciucă.  

Potrivit prim-ministrului, ”în cadrul prezentului studiu, au fost efectuate analize privind lipsa de corelare corespunzătoare între necesităţile de pe piaţa forţei de muncă şi competenţe, aspecte referitoare la munca informală, prevenirea abandonului şcolar, îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi a formării profesionale, promovarea competenţelor digitale în educaţia primară”.

”Autorităţile române sunt conştiente de necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor pe piaţa muncii. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a creşte participarea tinerilor, pentru a proteja categoriile vulnerabile, în special în comunităţile marginalizate, pentru a sprijini programele de formare”, a transmis premierul, arătând că, ”în contextul pandemic actual, Guvernul României a adoptat o serie de măsuri inovative, în acord cu evoluţia situaţiei înregistrate la nivel naţional şi cu necesităţile pieţei muncii, cu scopul de a menţine locurile de muncă din sectoarele economice afectate şi a preveni creşterea şomajului”, a subliniat premierul. 

”În ceea ce priveşte sistemul de pensii, România se află în plin proces de reformă, fiind evaluată legislaţia şi urmând a fi adoptate măsuri legislative de natură să asigure sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului public de pensii pe termen mediu şi lung, corectarea disfuncţiilor şi a inechităţilor dintre diferite categorii de beneficiari, întărirea principiilor contributivităţii, solidarităţii sociale şi egalităţii”, a mai arătat şeful Executivului. 

Raportul OCDE: Corupția rămâne o problemă majoră în România 

Încrederea în instituții este scăzută, iar corupția rămâne o problemă majoră în România, unde modificarea legilor justiției și presiunile asupra DNA au slăbit lupta împotriva corupţiei, arată Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în raportul publicat vineri.

România a făcut progrese semnificative privind politicile anticorupție în ultimele două decenii, dar corupția este încă percepută drept o problemă majoră, cu mult peste media din OCDE. Conform Eurobarometrului Comisiei Europene din 2019, 88% dintre companii considerau corupția o problemă atunci când faci afaceri în România, iar 83% consideră larg răspândită corupția în domeniul achizițiilor publice.

Totodată, OCDE a lansat și o serie de recomandări, prin care egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei și creșterea vârstei de pensionare odată cu creșterea speranței de viață, creșterea impozitelor pe proprietate și renunțarea la cote reduse de impozitare, printre altele.

×
Subiecte în articol: OCDE Nicolae Ciucă
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close