Antena 3 CNN Actualitate Prescripții datorii fiscale 2019. Când scăpați de plata datoriilor la stat

Prescripții datorii fiscale 2019. Când scăpați de plata datoriilor la stat

Prescripții datorii fiscale 2019. Când scăpați de plata datoriilor la stat
23 Mai 2019   •   14:02

Prescripții datorii fiscale 2019 Fiscul a început să trimită în noiembrie decizii de impunere pentru perioada 2013 – 2017, aferente impozitului pe venit şi a contribuţiilor la sănătate şi pensii, acordând o bonificaţie de 10% celor care achită integral datoria până la data de 31 martie 2019. 

Prescripții datorii fiscale 2019  Puţini contribuabili ştiu însă că, potrivit procedurii fiscale, termenele de prescripţie curg de la momente diferite, existând situaţii în care nu mai pot fi nevoiţi să plătească în cazul în care statul stă prea mult în pasivitate. Termene de prescripţie există şi pentru situaţiile în care contribuabilii au de recuperat bani de la stat.   Potrivit Codului de procedură fiscală, datoriile, în sens larg, sunt impozite, taxe, contribuţii sau sume pe care contribuabilul trebuie să le plătească statului (obligaţii fiscale principale) şi dobânzi, penalităţi sau majorări aplicate sumelor de mai sus (obligaţii fiscale accesorii), scrie adevarul.ro.

Prescripții datorii fiscale 2019 Creanţele fiscale din care se nasc aceste obligaţii fiscale principale şi accesorii se constituie atunci când se constituie baza de impozitare care le generează sau în momentul la care contribuabilul este îndreptăţit să ceară restituirea unor sume de bani de la stat, scrie avocatnet.ro. Creanţele fiscale se stabilesc prin declaraţia de impunere depusă de contribuabil sau prin decizia de impunere emisă de Fisc.  

Prescripții datorii fiscale 2019 Ca să stabilească creanţele fiscale, organele statului trebuie să acţioneze în acest sens în cadrul unui termen de prescripţie de cinci ani, care începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligaţia fiscală, dacă legea nu dispune altfel.   Altfel spus, Fiscul nu poate să ceară plata unor impozite, taxe ş.a.m.d. şapte ani mai târziu de la momentul când se datora respectiva obligaţie fiscală. Dacă ar fi trebuit să plăteşti unele contribuţii în 2012, nu ţi se mai poate cere plata lor în 2019.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close