Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu a fost reţinut. Vedeţi ce acuzaţii i se aduc

Preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu a fost reţinut. Vedeţi ce acuzaţii i se aduc

Preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu a fost reţinut. Vedeţi ce acuzaţii i se aduc
de S.T.    |    25 Feb 2014   •   16:25

Şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut de Direcţia Naţională Anticorupţie. Acesta este acuzat de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor, în dosarul "Carpatica". Procurorii DNA vor cere Tribunalului Bucureşti arestarea lui preventivă pentru 30 de zile.

Prim-vicepreşedintele ASF, Daniel Dăianu, va prelua atribuţiile lui Dan Radu Ruşanu

"Din ordonanţa de extindere a urmăririi penale a rezultat că există date şi indicii rezonabile conform cărora, pentru perpetuarea situaţiei de favorizare a SC Carpatica Asig SA şi urmărind impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar şi întărirea propriei puteri decizionale, Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup", se arată într-un comunicat de presă de marţi al DNA.

"Pentru atingerea intereselor personale, Ruşanu Radu Dan, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului A.S.F", susţin procurorii, potrivit Mediafax.

Astfel, cunoscând faptul că Daniel George Tudor, la acea dată vicepreşedintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu îşi echivalase studiile efectuate în afara ţării, "a impus şi a obţinut modificarea legislaţiei, în sensul introducerii, ca şi condiţie, pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului A.S.F., experienţa profesională în domeniul financiar a instituţiilor de credit şi/sau a instituţiilor financiare nebancare de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor", au precizat procurorii.

O altă prevedere a cărei reglementare a obţinut-o, în cadrul şedinţei de guvern din 16 octombrie 2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusivă a preşedintelui ASF, a deciziei de declanşare sau nu a unor controale la societăţile de asigurări, inopinate, "îngrădind astfel atribuţiile vicepreşedinţilor sectoarelor supravegheate, care se presupune că aveau competenţele să decidă oportunitatea instituirii unor astfel de controale", au mai arătat procurorii.

"În acest mod, Ruşanu Radu Dan a urmărit şi a obţinut foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări, atât instituţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie să funcţioneze, guvernat de principiul transparenţei instituţionale, cât şi lui Tudor Daniel George", a precizat DNA.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Dan Radu Ruşanu noile acuzaţii şi l-au reţinut pentru 24 de ore, acesta urmând a fi prezentat marţi Tribunalului Bucure?ti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Citeşte şi:

INCOME. Ruşanu: Am fost avertizat să nu fac probleme companiei Astra



×
Subiecte în articol: dan radu rusanu
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close