Preţul medicamentelor creşte de la 1 aprilie

01 Apr 2010   •   08:38
Preţul medicamentelor creşte de la 1 aprilie 
medicamente
Preţul medicamentelor creşte de la 1 aprilie cu cel mult 6%, fiind actualizat în funcţie de cursul valutar utilizat în bugetul pe acest an pentru toate produsele existente în catalogul naţional, care a fost stabilit la 4,25 de lei pentru un euro, în loc de patru lei în 2009.
Actualizarea preţurilor de producător, în lei, pentru toate medicamentele existente în Catalogul Naţional al Medicamentului (CANAMED) se face anual în luna aprilie, în funcţie de cursul valutar utilizat în alcătuirea bugetului pentru anul în curs.
Astfel, în acest an preţul medicamentelor este calculat în funcţie de un curs valutar de 4,25 lei pentru un euro, cât este utilizat în alcătuirea bugetului pe 2010.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declara, la începutul lunii februarie, că majoritatea medicamentelor sunt importate şi plătite în euro, iar preţurile vor fi calculate la un curs de 4,25 lei, în locul celui de patru lei folosit până în 1 aprilie.
Cseke spunea atunci că această ajustare poate să aibă loc numai în limita a ceea ce se schimbă ca şi curs valutar. El a precizat că cel mai mult se vor scumpi medicamentele aduse din Elveţia, din cauza aprecierii francului, iar cele importate din Polonia se vor ieftini cu 11%, pentru că leul s-a întărit faţă de zlot.

În Catalogul Naţional al Medicamentului (CANAMED) sunt înregistrate 5.042 medicamente, toate acestea având preţurile reglementate de Ministerul Sănătăţii. Din totalul acestor produse, 3.812 sunt străine şi 1.230 româneşti.

Guvernul a aprobat, miercuri, noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2010, care prevede că din iulie va fi stabilită o nouă metodologie de calcul pentru preţul de referinţă al medicamentelor.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, după şedinţa de Guvern, că noua metodologie va fi aplicată din 1 iulie, iar până atunci va fi păstrat acelaşi preţ de referinţă pentru medicamentele compensate şi gratuite.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, miercuri, că noul contract-cadrul privind acordarea asistenţei medicale pentru 2010 aprobat de Guvern prevede ca din iulie va fi stabilită o nouă metodologie de calcul pentru preţul de referinţă al medicamentelor, până atunci fiind păstrat acelaşi preţ.
Cseke a spus că din 1 iulie, după efectuarea unor analize complexe de către specialişti, se va institui o altă modalitate de calcul a preţului de referinţă al medicamentelor.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că până la 1 iulie va fi păstrat acelaşi preţ de referinţă pentru medicamentele compensate şi gratuite.
Antena3.ro

Parteneri
x close