Antena 3 CNN Actualitate Preţurile petrolului au atins cele mai reduse niveluri din ultimele nouă luni. Când s-ar putea ieftini benzina

Preţurile petrolului au atins cele mai reduse niveluri din ultimele nouă luni. Când s-ar putea ieftini benzina

Prețurile petrolului au scăzut, luni, cu doi dolari pe baril, ajungând la minimele ultimelor nouă luni, în tranzacţii agitate, presate de aprecierea dolarului, în timp ce participanţii de pe piaţă aşteaptă detalii despre noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Preţurile petrolului au atins cele mai reduse niveluri din ultimele nouă luni. Când s-ar putea ieftini benzina
Sursa foto: Getty Images
de Gabriel Dano    |    27 Sep 2022   •   16:41

Potrivit sursei citate, contractele futures pe țițeiul Brent, cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 2,09 dolari, sau 2,4%, până la 84,06 dolari pe baril, coborând sub nivelurile atinse la 14 ianuarie, transmite Reuters.

De asemenea, preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în noiembrie, a scăzut cu 2,06 dolari, sau 2,3%, până la 76,71 dolari, cel mai scăzut nivel din 6 ianuarie.

Ambele contracte au crescut la începutul sesiunii, după un declin de aproximativ 5% consemnat vineri.

Atenţia analiştilor şi investitorilor se îndreaptă spre ceea ce vor face Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi conduşi de Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, când se vor reuni pe 5 octombrie, după ce la întâlnirea lor anterioară au convenit să reducă modest producţia.

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce prețul combustibililor la pompă nu scade în același ritm cu cel al barilul de petrol, deși când crește prețul acestuia, benzina și motorina se scumpesc instant.

”În primul rând trebuie să avem în vedere această situație a scăderii prețului pe piețele internaționale în ceea ce privește petrolul. Acesta este în intervalul preconizat de specialiști de 90-100 de dolari/ baril.  (....) De asemenea, există discuți  în ceea ce privește creșterea cantității de țiței iranian care să intre pe piața mondială. Începând din 2015 Iranului i se impusese un embargo să mai vândă țiței din cauza programului nuclear pe care îl dezvolta.

Pe lângă factorii geopolitici care influențează scăderea sau creșterea prețului barilului și, implicit, costurile combustibililor la pompă, este important să avem în vedere o serie de alți factori", spune expertul.

×
Subiecte în articol: petrol benzina
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close