Antena 3 CNN Actualitate Primarul pesedist din Orăştie, somat să respecte limba oficială de stat

Primarul pesedist din Orăştie, somat să respecte limba oficială de stat

Primarul pesedist din Orăştie, somat să respecte limba oficială de stat
13 Mar 2015   •   12:21

Prefectul judeţului Hunedoara a solicitat primarului municipiului Orăştie să respecte caracterul de limbă oficială de stat al limbii române în cazul unei plăcuţe comemorative amplasate pe o clădire publică, scrie jurnalistul Dan Tănasă pe blogul său.

Potrivit acestuia, primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan (PSD), a fost sesizat de un cetăţean cu privire la faptul că pe un imobil din oraş este amplasată o placă comemorativă dedicată unei personalităţi locale, Kun Kocsard. Placa, amplasată de filiala locală a UDMR, este inscripţionată cu încălcarea caracterului de limbă oficială de stat a limbii române, inscripţia în limba maghiară fiind aşezată deasupra inscripţiei în limba oficială de stat.

Situaţia ilegală nu îl deranjează pe edilul din Orăştie care, deşi sesizat, a găsit argumente pentru a susţine această situaţie ilegală. Motivul invocat de Bălan este stupid şi nelegal: potrivit primarului, articolul 13 din Constituţie se referă strict la faptul că limba oficială de stat în România este limba română, fără să precizeze ordinea de precădere a limbilor în care se fac înscrisurile.

Dan Tănasă a sesizat Prefectura Hunedoara, iar prefectul Sorin-Adrian Vasilescu a solicitat primarului din Orăştie să respecte limba oficială de stat şi să amplaseze o plăcuţă care să fie inscripţionată mai întâi în limba română.

×
Subiecte în articol: Orastie
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close