Antena 3 CNN Actualitate A fost înregistrat primul caz de COVID şi gripă, în România. Cine este bolnavul şi unde este acum

A fost înregistrat primul caz de COVID şi gripă, în România. Cine este bolnavul şi unde este acum

În plină pandemie de COVID-19, în România a fost înregistrat şi primul caz de de coronavirus şi gripă, simultan la aceeaşi persoană, anunţă medicii.

A fost înregistrat primul caz de COVID şi gripă, în România. Cine este bolnavul şi unde este acum
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    18 Oct 2020   •   10:10

Anunţul a fost făcut de un medic din Cluj, care atrage atenţia şi că la noi în ţară nu sunt vaccinuri antigripale suficiente, astfel că trebuie să fim atenţi la măsurile recomandate de specialişti.

"A fost raportat la nivelul țării primul pacient cu COVID, la care s-a confirmat și infecția coronavirus și infecția cu virusul gripal. Vaccinarea antigripală trebuie să o facem cei care sunt expuși la risc, cei care au comorbidități. 

Nu există vaccin pentru întreaga populație, deci în această situație trebuie să vedem cum ne protejăm, încercând să evităm contactul cu pacienți care ar putea să fie infectați”, a declarat doctor Milena Man, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, potrivit stirileprotv.ro.

Cine este persoana cu COVID şi gripă

Din primele informaţii, este vorba de un italian aflat în vizită în România, care a fost diagnosticat în Oltenia şi ar fi internat la Râmnicu Sărat, judeţul Buzău. 

La fel ca şi primul caz de COVID din România, primul caz de COVID-gripă este tot un italian.

Cum deosebim gripa de COVID

Dificil în această perioadă de pandemie este că simptomele bolii COVID-19 seamănă cu cele de gripă, astfel că vizita la medic este importantă.

"Pe scurt, nu putem să le deosebim unele de altele. Atât gripa, cât și infecția cu coronavirus pot să arate la fel. Infecția cu coronavirus, suplimentar, poate să fie asimptomatică. Din păcate s-a înregistrat și primul caz care avea, nu în Cluj, avea amândouă infecții. 

Deci nu le putem deosebi, în momentul în care suntem asimptomatici, trebuie să ne izolăm, să purtăm mască, să păstrăm distanțarea socială inclusiv în casă, dacă avem simptome sau am fost contacți cu pacienți COVID-19", a mai recomandat dr. Man.

De luni, vine vaccinul antigripal

Peste 500.000 de doze gratuite de vaccin împotriva gripei vor ajunge la medicii de familie

Începând de luni, peste 500.000 de doze gratuite de vaccin antigripal vor pleca din depozite către medicii de familie.

Dozele nu vor suficiente pentru toată lumea, astfel că doctorii îi vor chema la imunizare pe pacienţii cu risc mare de complicaţii.

Vaccinul împotriva gripei nu se găseşte acum nici cu bani, în farmacii. 
 

×
Subiecte în articol: coronavirus gripa Cluj
Parteneri
Cod portocaliu de ninsori și viscol
x close