Antena 3 CNN Actualitate Primul interviu cu Omar Hayssam

Primul interviu cu Omar Hayssam

Primul interviu cu Omar Hayssam
31 Mai 2007   •   07:27
EXCLUSIV ANTENA 3: Omar Hayssam se află la Beirut, în Liban. Căutat de justiţia română pentru implicare în răpirea celor 3 jurnalişti români în Irak, sirianul a dat prima declaraţie după fuga sa din România, în exclusivitate la Antena 3. Ca urmare a acestei intervenţii, Interpol România a cerut biroului Interpol din Liban să îl localizeze pe Omar Hayssam în Beirut. Sirianul a intervenit în direct la ?Sinteza Zilei? şi a declarat că niciunul din motivele vehiculate în presă în ultimii ani nu a stat la baza plecării sale din România. Mai mult decât atât, Hayssam susţine că el nu a fost implicat în răpirea celor 3 jurnalişti şi că deţine documente referitoare la adevăraţii răpitori. ?Sunt convins că autorităţile au numele adevăraţilor răpitori?. Omul de afaceri a subliniat că nu are nicio legătură cu răpirea jurnaliştilor, adevăraţii vinovaţi fiind încă în România, o parte, iar o alta în Irak. Aceştia din urmă şi-au recunoscut vinovăţia în faţa autorităţilor americane, însă românii nu vor să accepte nicio dovadă din această direcţie, acuză sirianul. Mai mult, Hayssam a adăugat: ?nu am vrut să prezint aceste documente pentru a nu mă implica în viaţa politică din România?.

Motivul principal al fugii sale a fost informaţia potrivit căreia în termen de 60 de zile de la eliberarea sa din motive medicale va fi rearestat. Omar Hayssam a explicat şi motivele pentru care s-a ferit de a da declaraţii până acum: i-a fost teamă pentru propria viaţă. Întrebat dacă serviciile secrete din România l-au ajutat să plece, Hayssam a răspuns simplu: prefer să nu răspund la această întrebare.

Omar Hayssam a mai declarat că nu a vrut niciodată să le facă vreun rău jurnaliştilor români. ?Lui Mişcoci şi Ohanesian le transmit să creadă în Dumnezeu. Nu-i cunosc şi nu aveam niciun motiv să le fac vreun rău. Şi mai ales lui Marie-Jeanne n-aveam motiv să-i fac rău, că o cunoşteam?.

Omul de afaceri sirian a respins acuzaţiile potrivit cărora a încercat să scoată din ţară 6 milioane de dolari şi a precizat că nu a avut absolut nicio legătură cu adevăraţii răpitori. Potrivit lui Hayssam, şi în acest moment se pot scoate sume mari de bani din România fără probleme. Anumite persoane s-au folosit de numele unor politicieni în acţiunile lor, a acuzat Hayssam. Întrebat cum poate să dovedească aceste afirmaţii, Omar Hayssam a spus că are suficiente documente şi dovezi care l-ar putea disculpa, însă aşteaptă ca justiţia să-i permită să-şi susţină nevinovăţia.

?Să fiu lăsat să mă exprim liber. Acest mandat de arestare îmi îngrădeşte libertatea de a mă mişca şi vorbi. În cazul în care voi fi găsit vinovat după aflarea adevarului, poate fi emis un mandat de executare a pedepsei, care e mult mai greu decât acesta de arestare?.

Omar Hayssam: "Sunt în Beirut în timp ce adevăraţii răpitori sunt în România" - {a}omar_hayssam{/a}
"Am date amănunţite despre fiecare dintre cei implicaţi în răpire - {a}hayssam_31mai{/a}
"În spatele acestei afaceri se ascund oameni din viaţa politică - {a}omar_31mai{/a}

Înregistrarea emisiunii de joi seară cu intervenţia în direct a lui Omar Hayssam la Antena 3 poate fi vizionată la secţiunea înregistrări/Sinteza Zilei din 31 mai şi În gura presei, emisiunea prelungindu-se şi după ora 23.

31 mai - Ultima zi a procesului Hayssam. Instanţa amână să se pronunţe
Unul dintre cele mai controversate procese din România, cel în care Omar Hayssam este acuzat de acte de terorism, în legătură cu răpirea a trei jurnalişti români în Irak, s-a încheiat joi, iar instanţa a amânat pronunţarea până pe 6 iunie.

Depeşa surpriză a lui Omar Hayssam către magistraţi
Spre finalul cercetărilor de joi, magistraţii din România au avut parte de o surpriză - o scrisoare de la sirian - în care acesta cerea să depună mărturie de la distanţă. Scrisoarea lui Omar Hayssam a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti pe numele judecătoarei care instrumentează dosarul răpirii jurnaliştilor români, Sofica Dumitraşcu. O scrisoare de opt pagini în care cere să fie audiat. Sirianul promite dezvăluiri senzaţionale care vor face lumină în acest caz, cu atât mai mult cu cât, spune el, până în prezent, nu a avut posibilitatea să se exprime.

Omar cere ca judecătoarea să nu încheie procesul joi
Concret, Omar Hayssam o ruga pe judecătoare să nu încheie joi procesul, aşa cum s-a anunţat, ci să aştepte până la audierea unor martori din Irak. Sirianul susţine că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti nu ar fi făcut demersurile pentru a-i audia pe martorii irakieni şi pe presupusul său complice, Mohammad Munaf. El spune că aceşti martori propuşi în apărarea sa ?nu îşi mai menţin declaraţiile date în faţa procurorilor români?. Şi că declaraţiile acestora din urmă cu doi ani au fost luate sub tortură.

De altfel, Hayssam a pus în plic declaraţiile luate de autorităţile irakiene acestor martori precum şi o poză cu ofiţerul ?Pirone?, cel care a reprezentat statul român în procesul de terorism al lui Munaf şi despre care Hayssam spune că nu avea cum să reprezinte România. În aceeaşi scrisoare, sirianul îşi exprimă speranţa că audierea martorilor va demonstra magistraţilor că este nevinovat.

El îi cere totodată judecătoarei Sofica Dumitraşcu să revoce mandatul de arestare emis pe numele său. Mesajul sirianului către judecătoare a fost trimis la Curtea de Apel Bucureşti printr-o societate internaţională de curierat şi a fost expediată din oraşul libanez Tripoli.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close