Tradiţionalele procesiuni de Bobotează au fost anulate la Constanţa, Galaţi, Brăila şi Tulcea

de D.G.    |    06 Ian 2017   •   10:34
Tradiţionalele procesiuni de Bobotează au fost anulate la Constanţa, Galaţi, Brăila şi Tulcea foto: Agerpres

Procesiunile tradiţionale de Bobotează, cu slujbele de sfinţire mare a apelor Dunării şi Mării Negre şi competiţiile pentru recuperarea crucilor aruncate în apă, au fost anulate la Constanţa, Galaţi, Brăila şi Tulcea din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, transmite Agerpres.

* Arhiepiscopia Tomisului a anunţat anularea procesiunii religioase şi a slujbei de Sfinţire mare a apei Mării Negre, programată a avea loc vineri în jurul orei 11.30, în Portul Tomis.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat pentru AGERPRES că din cauza condiţiilor meteorologice s-a decis anularea tradiţionalei procesiuni religioase şi a slujbei de Sfinţire mare a apei Mării Negre, ce urma să se ţină în Portul Tomis.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului a precizat că gerul a îngheţat până şi Agheasma Mare îmbuteliată în cele 17.000 de peturi, ce urmau să fie oferite credincioşilor, în cursul procesiunii de Bobotează.

* Manifestările de Bobotează, programate să se desfăşoare de la ora 13.00 pe faleza superioară a Dunării din Galaţi, au fost anulate din cauza situaţiei meteo nefavorabile, a declarat vineri protopopul de Galaţi, preotul Eugen Buruiană.

Preotul Eugen Buruiană a precizat că slujba de Bobotează va fi oficiată, ca în fiecare an, în toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos din Galaţi şi Brăila, după care, în curţile bisericilor, se va distribui agheazmă credincioşilor, dar manifestările tradiţionale, cu pelerinaj, slujbă pe Faleza Dunării şi aruncarea crucii în apă au fost anulate, pentru protejarea credincioşilor.

* Evenimentele programate de Bobotează pe Faleza Dunării din Brăila se anulează din cauza viscolului puternic, potrivit informaţiilor furnizate de primarul municipiului, Marian Dragomir.

"Sfinţirea apei se va face la ora 10,45, la Catedrală. Evenimentele programate pe Faleză se anulează, deoarece la scenă este viscol puternic. Înotătorii nu vor mai avea ocazia să recupereze crucea din Dunăre, deoarece valurile puternice le vor pune viaţa în pericol. Nu se vede absolut nimic şi trebuie să punem pe primul plan viaţa şi sănătatea oamenilor", a afirmat Marian Dragomir.

* Episcopia Tulcei a decis, vineri dimineaţa, anularea procesiunii religioase şi a slujbei de sfinţire a apei Dunării de Bobotează, din cauza ninsorii abundente şi a viscolului puternic.

Este pentru prima oară de la înfiinţarea Episcopiei Tulcei când se ia o asemenea decizie.

Hotărârea, potrivit Cancelariei Episcopiei Tulcei, a fost luată pentru a preveni problemele care ar putea să apară în rândul credincioşilor pe fondul condiţiilor meteorologice deosebite.

Episcopia Tulcei a anunţat zilele trecute că PS Visarion urma să oficieze, vineri, Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala episcopală 'Sfântul Nicolae' din municipiu, la finele acesteia credincioşii fiind invitaţi într-o procesiune până pe faleza oraşului, unde urma să aibă loc slujba Aghesmei celei Mari.

Judeţele Brăila, Constanţa, Tulcea se află la această oră sub cod roşu de viscol şi ninsoare abundentă.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close