Antena 3 CNN Actualitate Procesul de recalculare a pensiilor militare, prelungit până în decembrie

Procesul de recalculare a pensiilor militare, prelungit până în decembrie

Procesul  de recalculare a pensiilor militare, prelungit până în decembrie
Sursa foto: Foto: INTACT Images
28 Ian 2011   •   08:36

Procesul de recalculare a pensiilor militare va fi prelungit până la sfârşitul acestui an, dar instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari.

Modificările sunt prevăzute în proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, informează Mediafax.

 


Pensiile vor fi recalculate prin determinarea stagiilor de cotizare şi punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de beneficiari, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de legislaţia în vigoare la data recalculării.

Pensiile militare recalculate vor putea fi însă revizuite şi la cererea beneficiarului, în baza actelor doveditoare prezentate de acesta, din care să rezulte alte date decât cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial şi perioade suplimentare la vechimea în serviciu.

Drepturile de pensii revizuite se acordă de la 1 ianuarie 2011 dacă cererea, împreună cu actele doveditoare, a fost depusă în termenul general de prescripţie sau de la data întâi a lunii următoare celei în care cererea a fost depusă la casa de pensii peste acest termen general.

În cazul pensiilor recalculate pentru care până cel târziu la 31 decembrie 2011 nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade, la stabilirea punctajului mediu anual va fi utilizat cuantumul soldelor lunare corespunzătoare gradelor militare deţinute, a funcţiei minime corespunzătoate gradului, dar nu mai puţin decât salariul mediu brut pe economie.

Pensiile recalculate pe baza salariului mediu brut pe economie, ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cele aflate în plată în decembrie 2010, vor fi menţinute la nivelul din decembrie, începând cu ianuarie 2011, în timp ce pensiile ale căror cuantumuri sunt mai mari decât această limită vor fi menţinute la nivelul rezultat din recalculare.

În cazul acestor pensii, până cel târziu la 31 decembrie 2011 va fi efectuat un proces de regularizare, în funcţie de cuantumurile rezultate pe baza veniturilor realizate în stagiul de cotizare.

Pentru personalul trimis în misiune în străinătate, punctajul mediu anual va fi calculat pe baza veniturilor corespunzătoare funcţiei în care a fost încadrat în ţară.

În cazul pensiilor de invaliditate, stagiul potenţial acordat la stabilirea drepturilor de pensie se menţine şi pentru stabilirea punctajului mediu anual, conform legislaţiei valabile la data recalculării, cu excepţia celor stabilite în baza Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Pensia de urmaş va fi calculată procentual din pensia recalculată la care ar fi avut dreptul susţinătorul decedat, mai stabileşte proiectul.

În ceea ce priveşte perioadele de vechime exprimate în săptămâni de cotizare, ca urmarea achitării contribuţiei către fostele case de asigurări, acestea vor fi transformate în stagiu exprimat în ani şi luni de cotizare. În acest caz, pentru determinarea punctajului mediu anual vor fi luate în calcul salariile medii brute pe economie din acele perioade. Dacă din documentaţiile de pensionare nu rezultă localizarea săptămânilor de cotizare în cursul anului, acestea vor fi plasate imediat după data de 1 aprilie a anului respectiv.

Documentul stabileşte în acelaşi timp că pensiile ale căror cuantumuri au fost stabilite prin aplicarea unor hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată se recalculează potrivit noii metodologii.
 
Împotriva deciziilor de pensie revizuită pot fi introduse contestaţii în 30 zile de la comunicare, la comisiile de contestaţie care funcţionează în ministerele Apărării, Internelor şi Serviciului Român de Informaţii. Deciziile acestor comisii pot fi atacate ulterior în instanţă.

Pentru revizuirea pensiilor militare, structurile implicate vor fi autorizate să încheie "contracte de prestări servicii/convenţii civile", se mai arată în proiect.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după o întâlnire cu premierul Emil Boc, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, ministrul de Interne, Traian Igaş, şi directorii serviciilor de informaţii, că, urmare a deciziei ICCJ, HG 735/2010, care cuprinde normele de aplicare a Legii 119/2010, se suspendă recalcularea pensiilor. El a menţionat însă că Legea 119/2010, pe baza căreia se recalculează pensiile, rămâne în vigoare.

Şeful statului a explicat că pensiile recalculate în baza Legii 119 sunt valabile şi că va fi emisă o nouă hotărâre de Guvern pentru metodologia de aplicare a legii. Băsescu a precizat că noua HG de aplicare a Legii 119 va ţine cont de elementele invalidate de instanţele judecătoreşti, urmând să stabilească un nou mecanism de strângere a datelor, astfel încât responsabilitatea dovedirii contribuţiilor la pensii şi vechimii să o aibă autorităţile.

Membrii coaliţiei de guvernământ au decis, luni, ca Executivul să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care se va prelungi termenul de recalculare a pensiilor militarilor până la 31 decembrie 2011, a declarat deputatul UDMR Kelemen Hunor.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a declarat, miercuri seara, că Guvernul va elabora şi promova o ordonanţă de urgenţă privind pensiile militare până la începutul sesiunii parlamentare.

Parlamentul va relua lucrările marţi, 1 februarie.

Surse oficiale au declarat că Guvernul intenţionează să se reunească în şedinţă specială, pentru a aproba această ordonanţă de urgenţă.

×
Subiecte în articol: pensii militare institutii angajatori

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Antony Blinken și Nicolae Ciucă, împreună la Ateneul Român

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close