Antena 3 CNN Actualitate Profesorii români arestați în Turcia au fost eliberați. Arestările, în dosarul puciului eşuat din 15 iulie

Profesorii români arestați în Turcia au fost eliberați. Arestările, în dosarul puciului eşuat din 15 iulie

Profesorii români arestați în Turcia au fost eliberați. Arestările, în dosarul puciului eşuat din 15 iulie
Sursa foto: Foto: Agerpres.EpA
18 Aug 2016   •   10:03

Doi profesori români, care au fost arestaţi în Turcia deoarece erau bănuiţi că ar fi avut legătură cu puciul eşuat din 15 iulie, au fost eliberaţi. Românii erau profesori la Universitatea din Karabuk şi au fost reţinuţi pe 13 august.

Între timp, Turcia anunţă că va elibera condiţionat 38 de mii de condamnaţi din închisori, pentru a face loc suspecţilor implicaţi în tentativa de lovitură de stat.

Augustin Chifane şi Cristina Chifane sunt cetăţeni români, profesori universitari, care locuiesc în Turcia. Pe 13 august, cei doi au fost arestaţi de către autorităţile turce, pentru că ar fi participat la tentativa de lovitură de stat. Au fost eliberaţi însă după trei zile.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din România, "autorităţile turce au comunicat faptul că cei doi cetăţeni români au fost eliberaţi, fără a fi acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni".  În ciuda faptului că împotriva celor doi nu au fost formulate acuzaţii, la momentul eliberării le-au fost reţinute telefoanele mobile şi laptop-urile, scrie presa turcă.

Între timp, la Ankara a fost emis un decret conform căruia 38.000 de condamnaţi vor fi eliberaţi condiţionat din închisori. Măsura va fi luată pentru a face loc suspecţilor care au complotat la puciul de la 15 iulie. Bilanţul presupuşilor complotişti a fost făcut public chiar de către prim-ministrul Turciei.

Cu toate acestea, decretul nu este valabil pentru deţinuţii care au comis crime, violenţe domestice, abuz sexual, terorism sau crime împotriva statului. Nici pentru condamnaţii care au comis infracţiuni după data de 1 iulie 2016, măsurile nu vor fi aplicate.

×
Subiecte în articol: turcia
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close