Antena 3 CNN Actualitate Protest la Ambasada Ucrainei de la București. Oamenii sunt revoltați de decizia Kievului de a închide școlile românești

Protest la Ambasada Ucrainei de la București. Oamenii sunt revoltați de decizia Kievului de a închide școlile românești

Protest la Ambasada Ucrainei de la București. Oamenii sunt revoltați de decizia Kievului de a închide școlile românești
16 Sep 2017   •   11:36

Mai multe persoane protestează, sâmbătă, în fața Ambasadei Ucrainei la București. Manifestanţii vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la procesul rapid de asimilare a minorităţii româneşti din statul vecin. "Salvați școlile românești din Ucraina!" este sloganul sub care protestatarii cer în stradă președintelui ucrainean să blocheze legea învățământului adoptată de Rada Supremă pe 5 septembrie.

Noua lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educației. Potrivit BucPress, în conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în școli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană.

De fapt, legea respectivă prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV.

Și guvernul ungar a protestat față de această lege prin vocea secretarului de stat ungar pentru comunitățile maghiare din afara țării, Janos Arpad Potapi, potrivit MTI.

 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close