Antena 3 CNN Actualitate Protestul spontan al minerilor din Valea Jiului s-a încheiat. Cererilor lor vor fi rezolvate

Protestul spontan al minerilor din Valea Jiului s-a încheiat. Cererilor lor vor fi rezolvate

Protestul spontan al minerilor din Valea Jiului s-a încheiat. Cererilor lor vor fi rezolvate
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Feb 2012   •   10:21
Update 18.50 - Cei aproximativ 400 de mineri de la Lupeni şi Lonea care protestau, miercuri, în curtea CNH au renunţat la acţiunea lor, după ce reprezentanţii companiei şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional care va rezolva cererile lor, informează Mediafax.

Update 14.50- 
Cele câteva sute de mineri care protestează la această oră în faţa sediului CNH Petroşani ameninţă că vor veni în Capitală pentru a-şi striga nemulţumirile. În marşul lor către Petroşani,  nu au fost înregistrate blocaje în trafic sau violenţe de stradă. Oamenii sunt nemulţumiţi şi scandează: "Unitate!", "Vrem să muncim, nu să cerşim!" dar şi "Bucureşti, nu uita, noi suntem de partea ta!"

Update 14.11 -
Ortacii plecaţi într-un marş spontan către sediul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani au ajuns în curtea instituţiei şi poartă negocieri oficialii CNH. Potrivit corespondentului Antena 3, mai mulţi mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului, care s-au alăturat protestului spontan al celor de la Lonea, şi-au anunţat intenţia de a participa şi ei la un protest de amploare la sediul CNH din Petroşani.

Update 13.40 -
Minerii din schimbul I care au refuzat, miercuri, să iasă din subteranul minelor Petrila şi Vulcan au renunţat la această formă de protest şi au ieşit la suprafaţă. Au renunţat la protest, pentru moment, şi minerii din trei din cele şapte mine din Valea Jiului care refuzau să intre la lucru.
   
Potrivit liderilor de sindicat, după o serie de negocieri telefonice între minerii din schimbul întâi, care au refuzat să iasă din minele Petrila şi Vulcan, şi conducerea CNH şi sindicate, ortacii au fost convinşi să iasă la suprafaţă, informează Mediafax.

Cei circa 400 de mineri ar fi trebuit să încheie programul de lucru la ora 12.00, însă au mai rămas o oră în subteran.
   
Pe de altă parte, minerii care ar fi trebuit să înceapă schimbul al doilea, la ora 12.00, la minele Petrila, Livezeni şi Paroşeni au ales să intre în subteran, afirmând că, dacă până la terminarea programului de lucru, adică ora 18.00, problemele lor nu sunt rezolvate, ei nu vor mai ieşi din subteran.
   
La ora transmiterii acestei ştiri, se mai află în grevă spontană ortacii de la minele Uricani, Lupeni, Vulcan şi Lonea, la primele trei minerii protestând în sălile de pontaj, iar cei de la ultima îndreptându-se spre Petroşani.

Update 12.30 -
Ortacii de la şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre, miercuri, în schimbul al doilea, în subteran au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

Peste 1.500 de mineri din Valea Jiului, angajaţi la cele şapte unităţi miniere din zonă şi care ar fi trebuit să lucreze în schimbul al doilea, au refuzat să intre în subteran, reclamând că ministrul Economiei, Ion Ariton, nu respectă promisiunile făcute în urmă cu două săptămâni.

Potrivit corespndentului Antena 3, minerilor de la Lonea, care au plecat în haine de lucru spre CNH Petroşani, li s-au alăturat mai mulţi locuitori din zonă. Minerii sunt hotărâţi să îşi ceară, în faţa CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei, spun ei, refuză se le acorde.

Update 12.00-
Aproximativ 300 de mineri de la Lonea, cei care au refuzat să intre în schimbul I în subteran şi colegii lor din schimbul al doilea, au plecat, miercuri, pe jos, spre sediul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, aflat la o distanţă de aproximativ cinci kilometri, pentru a-şi cere drepturile.

Minerii, îmbrăcaţi în haine de lucru, au ales să îşi ceară, în faţa CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei, spun ei, refuză să le acorde.
   
Între Mina Lonea, situată în localitatea Petrila, şi sediul CNH din Petroşani sunt aproximativ cinci kilometri distanţă.

 


Update 10.50
- Cei 41 de mineri care miercuri dimineaţă au refuzat să iasă din subteranul Minei Paroşeni au ieşit la suprafaţă după aproximativ trei ore de la terminarea programului de lucru, după ce au fost convinşi că problemele lor sunt în faza de negociere şi că ar putea fi rezolvate.

Protest sponan la Minele Paroşeni şi Lonea. 41 de ortaci au refuzat să iasă din subteran. De asemenea, minerii din schimbul I de la Lonea nu au mai intrat în subteran, deşi programul de lucru ar fi trebuit să înceapă la ora 6.00.

Minerii au cerut un preţ mai mare pe gigacalorie, angajări de forţă de muncă tânără, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi reaşezarea grilei de salarizare în funcţie de actualele reglementări.
   
Sindicaliştii susţin că ministrul Ion Ariton le-a dat asigurări, în urmă cu două săptămâni, atunci când a fost semnat un protocol, că aceste probleme vor fi rezolvate până la 1 februarie, însă acesta nu s-a ţinut de promisiunea "semnată".





×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close