Antena 3 CNN Actualitate Zeci de rachete trase în poligonul Capu Midia | Imagini exclusive de la Saber Guardian 23, cel mai mare exerciţiu militar NATO din România

Zeci de rachete trase în poligonul Capu Midia | Imagini exclusive de la Saber Guardian 23, cel mai mare exerciţiu militar NATO din România

Capu Midia, unul din cele mai mari poligoane din România este astăzi locul ales de militarii NATO pentru exercițiile de trageri de artilerie și lansări de rachete.

de Cristi Popovici    |    06 Iun 2023   •   12:05

Au fost folosite inclusiv sistemele Himars, achiziţionate de România anul trecut, pentru care statul a plătit circa 1,5 miliarde de dolari, primul sistem intrând în dotare în 2021.

Fiecare sistem are 18 instalații de lansare incluzând muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic. Contractul României prevede și trei tipuri diferite de rachete ghidate/dirijate care pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km.

Citeşte şi: Imagini de la Saber Guardian 23, cel mai mare exerciţiu militar NATO din România | Scenarii pentru apărarea statelor membre

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Lansatorul HIMARS e montat pe camion și poate acomoda câte șase rachete de 227mm M270 sau o singură rachetă MGM-140 ATACMS.

Până la HIMARS, LAROM era sistemul de artilerie cu cea mai mare putere de foc din dotarea Armatei Române.

Vom vedea sistemul LAROM în acțiune astăzi. Războiul de pe teritoriul Ucrainei a arătat importanța sistemelor de artilerie, precum obuziere ori lansatoarele multiple americane HIMARS, care au jucat, la propriu, un rol decisiv în stoparea invaziei și trecerea Ucrainei în ofensivă.

Aproximativ 10.000 de militari din țara noastră și din 13 națiuni aliate și partenere, printre care Statele Unite, Franța, Polonia și Italia, participă, în perioada 29 mai-9 iunie, la exercițiul Saber Guardian 23.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close