Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat, anunț îngrijorător despre intervenția în caz de cutremur: „Instituțiile statului să rămână pesimiste”

Raed Arafat, anunț îngrijorător despre intervenția în caz de cutremur: „Instituțiile statului să rămână pesimiste”

Raed Arafat, anunț îngrijorător despre intervenția în caz de cutremur: „Instituțiile statului să rămână pesimiste”
de S.T.    |    02 Mar 2017   •   10:30

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, recomandă instituţiilor statului „să rămână pesimiste” şi să continue pregătirea pentru a acţiona în cazul unui cutremur, scrie Agerpres.

„Noi, ca instituţii, trebuie să rămânem pesimişti. Populaţia trebuie să aibă încredere şi trebuie să fie pregătită şi să asculte sfaturile. Când cerem populaţiei să aibă trusa de urgenţă la ei acasă, când îi cerem un mod de acţiune sau un mod de aplicare a unor măsuri de prevenire, acest lucru ne aşteptăm ca populaţia să-l facă. (...) În momentul în care devenim optimişti şi spunem că totul este ok înseamnă că ne-am oprit acolo şi nu ne mai pregătim mai bine. Deci instituţiile trebuie să rămână pesimiste, în sensul că ne aşteptăm la ce e mai rău, chiar dacă sperăm să nu se întâmple, şi ne pregătim pentru ce este mai rău”, a afirmat Arafat, după simpozionul „Protecţia civilă şi managementul dezastrelor. Provocări actuale pentru România”.

Totodată, acesta a arătat că autorităţile sunt mai pregătite comparativ cu perioada anterioară pentru intervenţia în cazul unor situaţii de urgenţă.

„Cert, comparativ cu perioada anterioară, suntem mai pregătiţi. Tot cert este că nu suntem suficient pregătiţi pe cât ne-am dori noi. Ăsta e motivul pentru care se fac analize, s-a făcut proiectul 'RoRisk' care a făcut o analiză nouă a riscurilor cu care ne confruntăm, inclusiv cutremurul, a făcut o analiză asupra rezilienţei noastre şi, bineînţeles, noi continuăm şi pregătirea noastră, dotarea”, a mai spus Raed Arafat.

El a arătat că există dotări la nivelul IGSU pentru intervenţii, iar achiziţiile vor continua în 2017.

„Avem aici dotări speciale pentru căutare-salvare urbană, care au început să ajungă în România abia în luna decembrie anul trecut, până la sfârşitul acestui an vom avea în fiecare judeţ (...) astfel de echipamente, astfel de containere de căutare-salvare urbană care ar interveni dacă este o situaţie, un cutremur cu impact major, chiar cu o intervenţie din mai multe judeţe”, a precizat Arafat.

Un punct important al pregătirii, a mai spus şeful DSU, îl reprezintă colaborarea cu organizaţiile civile.

„Am început să încheiem parteneriate cu diferite instituţii, cu diferite organizaţii, deci parteneriate care să ne permită în viitor să acţionăm împreună. Dau exemple: Crucea Roşie, Habitat for Humanity, Radioamatorii, care au semnat cu noi, cei cu câinii utilitari - am semnat mai multe protocoale şi am început să semnăm şi cu instituţiile media. Cu cât putem pregăti populaţia mai bine, instrui populaţia mai bine, cu cât populaţia colaborează cu noi, rezilienţa noastră creşte şi noi, ca societate, devenim mai puternici şi putem să revenim la normalitate mult mai repede”, a explicat Arafat.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Raed Arafat cutremur seism
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close