Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat, mesaj de ultimă oră pe Facebook

Raed Arafat, mesaj de ultimă oră pe Facebook

Raed Arafat, mesaj de ultimă oră pe Facebook
13 Ian 2017   •   17:30

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, explică într-un amplu mesaj pe Facebook de ce timpii de aşteptare la unităţile de primiri urgenţe este uneori mare şi ce soluţii ar putea fi implementate pentru ca românii să nu mai fie nevoiţi să aştepte când au probleme medicale.

''Multi pacienti si apartinatori se plang de timpii de asteptare la unitatile de primiri urgente (UPU). Acest lucru este de inteles pana la o limita avand in vedere ca toti ne dorim sa fim primiti imediat si tratati imediat. Pe de alta parte, unitatile de primiri urgente sunt singurul segment al sistemului sanitar deschis permanent, 24/24, 7/7 avand asigurata prezenta personalului medical dedicat urgentelor medicale si fiind accesebil tuturor categoriilor de pacienti, asigurati sau ne-asigurat, finantarea fiind asigurata prin bugetul de stat.

Este clar ca in astfel de conditii nu poate fi organizat sistemul in sensul preluarii si rezolvarii tuturor pacientilor imediat fiind nevoie de un sistem de triaj si prioritizare care sa diferentieze pacientii dupa gravitatea lor si dupa probabilitatea de agravare a situatiei lor.

Comparativ cu alte tari cum ar fi SUA, Franta, Marea Britanie si Irlanda, timpii de asteptare in unitatile de primiri urgente din Romania nu sunt mai mari decat in tarile respective, in multe unitati de primiri urgente acesti timpi fiind inca mai mici decat cele din acele tari. Asteptarea poate fi din cauza faptului ca pacientul nu reprezinta o urgenta grava fiind stabil, prioritatea fiind data celor cu probleme mai grave, sau din cauza asteptarii rezultatelor pentru analizele efectuate sau asteptarea pentru efectuarea unor investigatii imagistice cum ar fi computer tomografia.

Totodata, uneori se asteapta consultul unui specialist dintr-o anumita specialitate sau se asteapta gasirea unui loc de internare intr-un spital supra-aglomerat. Lipsa de personal in UPU poate duce la intarzierea procesarii cazurilor, mai ales a celor mai putin grave care sunt la originea majoritatii nemultumirilor.

Apelam la intelegerea populatiei in ce priveste timpii de asteptare in cazul situatiilor care nu reprezinta urgente vitale mentionand faptul ca unitatile de primiri urgente nu vor refuza acest cazuri insa le vor tria conform protocoalelor de urgenta valabile pe plan international'', a spus Raed Arafat.

Mesajul integral, pe Facebook:

×
Subiecte în articol: Raed Arafat
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close