Antena 3 CNN Actualitate Rafila nu e de acord cu testarea antidrog a elevilor: „Devin vedete cei care au test pozitiv şi paria cei care nu consumă droguri“

Rafila nu e de acord cu testarea antidrog a elevilor: „Devin vedete cei care au test pozitiv şi paria cei care nu consumă droguri“

Alina Drăguşin
2 minute de citit Publicat la 11:59 08 Feb 2025 Modificat la 12:02 08 Feb 2025
Poză cu Alexandru Rafila, făcută în timpul declaraţiei de presă pe care a avut-o pe 6 februarie 2025 la finalul sedinţei de Guvern, la Palatul Victoria.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că elevii trebuie educaţi şi înţeleşi atunci când au anumite probleme. Sursa foto: Agerpres

Alexandru Rafila a dezvăluit în cadrul unui interviu oferit recent că nu susţine testarea antidrog a elevilor. Potrivit ministrului Sănătăţii, există multe riscuri atât în rândul adolescenţilor care sunt testaţi pozitiv la substanţele psihoactive, dar şi în rândul celor care nu le folosesc. Oficialul a mai menţionat că o astfel de regulă „le modifică într-un mod nefericit comportamentele şi percepţia“.

Invita la o emisiune tv, Alexandru Rafila a spus nu este adeptul testării în masă sau periodice a copiilor împotriva consumului de droguri. El a explicat care sunt dezavantajele unei astfel de decizii în şcoli şi, totodată, a avertizat că vor deveni „vedete“ cei care consumă droguri, iar pe seama celor care nu folosesc substanţe interzise se vor face pariuri.

Alexandru Rafila: „Trebuie educaţi, înţeleşi atunci când au anumite probleme“ 

„Nu sunt partizanul unei astfel de politici. Începe o competiţie atunci între abilitatea elevului de a se sustrage şi abilitatea care îl controlează. Nu cred că noi trebuie să generăm o astfel de competiţie. Sigur că accesul la testare trebuie să existe. Dacă vrei să te testezi sau părintele sau copilul, dar trebuie făcut numai dacă există consimţământ din partea copilului. Nu trebuie să fie forţat pentru că orice astfel de forţare duce la un rezultat contrar. Eu sunt adeptul acestor metode coercitive exercitate asupra copiilor, pentru că le modifică într-un mod nefericit comportamentele şi percepţia. Ei trebuie educaţi, convinşi, înţeleşi atunci când au anumite probleme. Sigur  că e mult mai greu, mai laborios şi abordarea aceasta coercitivă pare mult mai uşor de implementat“, a declarat Alexandru Rafila la Medika TV.

Întrebat despre beneficiile unei testări antidrog a copiilor din şcoli şi licee, ministrul Sănătăţii a spus: „Nu sunt adeptul acestor testări în masă sau periodice ale copiilor. Care este rezultatul, care este beneficiul? Există şi riscul stigmatizării. Sau există şi invers, riscul stigmatizării celor care nu consumă droguri. O să devină vedete cei care au un test pozitiv şi paria cei care nu consumă droguri şi asta poate să stimuleze consumul de droguri. Este o chestiune care trebuie foarte atent judecată, iar acţiuni intempestive din punct de vedere legal din acest punct de vedere eu ca şi părinte, ca medic nu le sprijin în niciun fel“.

Declaraţiile lui Alexandru Rafila vin la scurt timp după ce s-au găsit zeci de kilograme de droguri în fostul liceu Timpuri Noi din București, care a luat foc la începutul lunii trecute. O mare parte din substanțele interzise urmau să fie vândută tinerilor din Capitală.

 

×
x close