Antena 3 CNN Actualitate RATE CREDITE. Cum se calculează de azi creditele românilor. Cât aveți de plătit

RATE CREDITE. Cum se calculează de azi creditele românilor. Cât aveți de plătit

RATE CREDITE. Cum se calculează de azi creditele românilor. Cât aveți de plătit
02 Mai 2019   •   12:56

RATE CREDITE Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018, conform datelor anunţate joi de Banca Naţională a României (BNR). 

RATE CREDITE "Metodologia de calcul şi politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea şi publicarea indicelui zilnic şi a indicelui de referinţă trimestrial (denumit indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC) reglementaţi de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză", se menţionează într-un comunicat al BNR. Acest indice va fi valabil timp de două luni. 

RATE CREDITE Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Aceşti indici se publică pe website-ul BNR în secţiunea Info financiar. 

RATE CREDITE După această dată, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor. 

RATE CREDITE Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabila se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Bancii Naţionale a României(...) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor". 

RATE CREDITE Potrivit datelor publicate de BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a coborât joi la 3,32% pe an, de la 3,37% marţi, iar ROBOR la 6 luni a ajuns la 3,47% de la 3,50% pe an în şedinţa anterioară

RATE CREDITE. Banca Naţională a României a publicat indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei.

RATE CREDITE.  Viaţa românilor cu credite se schimbă radical. 2,36% este noul indice de referinţă pentru creditele în lei.

RATE CREDITE. Indicele ROBOR la trei luni era, în 30 aprilie, 3,37%.

RATE CREDITE. Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

Citiți și:

Daniel Zamfir, raportul final despre manipulare a ROBOR. Cine s-a jucat cu ratele românilor

----------------------------

BNR face un anunţ extrem de important în ceea ce privește ratelor celor cu credite.

În doar câteva ore, BNR va anunţa cum se vor calcula ratele pentru cei care vor să se împrumute de la bănci.

Un lucru este cert, ROBOR va fi înlocuit cu un alt indice de referinţă.

Anunţul este unul extrem de asteptat în condiţiile în care reprezentanţii Guvernului au lăsat să se înţeleagă, în repetate rânduri, că introducerea noului indicator de referinţa va duce cu siguranţă la scăderea ratelor pentru creditele nou contractate.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close