Antena 3 CNN Actualitate Reacție din UDMR: CCR a faultat Codul administrativ

Reacție din UDMR: CCR a faultat Codul administrativ

Reacție din UDMR: CCR a faultat Codul administrativ
07 Noi 2018   •   12:15

Curtea Constituţională a României (CCR) a "faultat" Codul administrativ şi pune "piedici" descentralizării, este de părere preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor. 

"Când toată lumea, toată Europa vorbeşte despre descentralizare către autorităţi locale şi judeţene, în România, iată, că iar s-a adeverit că este vorba despre o centralizare masivă. De ani de zile asistăm la acest lucru. (...) Curtea Constituţională a faultat această lege care prevedea foarte multe articole ce duc spre descentralizare şi care, desigur, duc spre a diversifica acele drepturi ale minorităţilor, de a folosi limba maternă în administraţie. (...) Deci, concluzionând, în România, contrar curentului european, asistăm la o centralizare masivă, forţată, care va fi plătită de populaţie şi de administraţiile publice locale, dar mai ales ţara va suferi pe parcurs, pe termen mediu", a declarat, miercuri, Tamas Sandor. 

Acesta a mai spus că prevederile cuprinse în Codul Administrativ privitoare la folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale nu "lezează" drepturile majorităţii. 

"Noi luptăm de 1.000 de ani în Transilvania, de 100 de ani în România şi de 30 de ani în Parlamentul României pentru a adopta o legislaţie care este bună pentru România întreagă şi, desigur, este bună şi pentru comunitatea noastră (maghiară - n.r). Nu este vorba de a leza ceva din drepturile comunităţii româneşti, este vorba de a da posibilitatea comunităţii maghiare să se simtă şi în România la ea acasă", a mai spus Tamas Sandor. 

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, marţi, că noul Cod administrativ, adoptat în primăvară, este neconstituţional în ansamblul său, deoarece acest act normativ a fost adoptat fără avizul Consiliului Economic şi Social, fiind încălcat şi principiul bicameralismului. 

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când vine căldura și scăpăm de ploi
x close