Antena 3 CNN Actualitate Pas uriaş făcut pentru construirea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Ministrul Economiei a semnat acordul cu americanii

Pas uriaş făcut pentru construirea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Ministrul Economiei a semnat acordul cu americanii

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri, a anunţat în această seară semnarea unui important acord cu Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, în vederea construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi pentru retehnologizarea Unității 1.

Pas uriaş făcut pentru construirea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Ministrul Economiei a semnat acordul cu americanii
de Claudia Popovici    |    09 Oct 2020   •   23:30

"România face astăzi un pas uriaș înainte în dezvoltarea parteneriatului strategic pe care îl are cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește componenta energie, respectiv cooperarea în domeniul nuclear civil". - îşi începe mesajul de pe Facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Acesta a anunţat că a ajuns la un acord parteneri din state NATO pentru a dezvolta, pe mai departe, Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

"Acordul pe care l-am parafat astăzi alături de Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Dan Brouillette, ne permite să avem tehnologie și expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 și 4, cât și pentru retehnologizarea Unității 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorțiu mai amplu euro-atlantic, reprezentând țări care fac parte din NATO, și cu sprijin financiar din partea partenerilor implicați.", spune ministrul Economiei pe pagina sa de Facebook. 

Virgil Popescu spune că nu sunt excluse şi parteneriate cu experţii canadieni şi francezi, în acest mega-proiect de importanţa strategică.

Finanţare de 7 miliarde de dolari pentru proiecte energetice

"Separat de acordul parafat, am reușit să identificăm interesul SUA și pentru o componentă de finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic – inclusiv energie nucleară și gaz natural lichefiat și din domeniul infrastrucutrii – rutieră, cale ferată, depozite de gaze, printr-un Memorandum de Înțelegere cu Exim US." - mai spune Virgil Popescu. 

"Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat pentru ca acest acord și memorandumul să devină realitate. Acestea au pornit de la declarația comună a Președinților celor două state partenere, domnul Klaus Iohannis și domnul Donald Trump, din data de 20 august 2019, iar pentru demararea efectivă a acestei cooperări multumim Prim-Ministrului României, domnul Ludovic Orban și Ambasadorului SUA în România, Excelenței Sale Adrian Zuckerman și echipei Secretarului pentru Energie.", a încheiat minstrul Economiei.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close