Antena 3 CNN Actualitate Românii vor recunoscuţi facial când plătesc taxe. Cu ce tehnologie se va dota ANAF

Românii vor recunoscuţi facial când plătesc taxe. Cu ce tehnologie se va dota ANAF

Un nou proiect care va fi pus în aplicare din 2023 pregăteşte recunoaşterea facială a românilor atunci când interacţionează cu o aplicaţie a statului.

Românii vor recunoscuţi facial când plătesc taxe. Cu ce tehnologie se va dota ANAF
Sursa foto: Pixabay
de Ştefan Petrică    |    11 Noi 2022   •   18:35

Este vorba de un sistem unic prin care cetăţenii României vor putea accesa servicii publice electronice, de exemplu, ghiseul.ro sau spaţiul virtual privat de la ANAF, operaţiuni privind companii sau firme la registrul comerţului.

Va exista o modalitate unică de autentificare, astfel ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să ţină minte diverse parole. Pur şi simplu fiecare va putea accesa aceste servicii, demonstrând în mod cert că este cel care solicită aceste servicii şi nu  altcineva care le cere în mod fraudulos. 

Cum se va face recunoaşterea facială?

Recunoaşterea facială este o combinaţie între fotografia dintr-un document oficial (cartea de identitate) şi trăsăturile noastre din momentul în care facem recunoaşterea facială. Cele două sunt comparate rezultând astfel nivelul maxim de securitate pe care tehnologia îl permite în prezent pentru a accesa diferite servicii publice. 

Acest modul de aplicaţie va fi pus la dispoziţia tuturor autorităţilor care vor dori să beneficieze de el, în mod gratuit.

"Într-un timp scurt, toţi românii se vor obişnui să foloseasca acest mod mult mai rapid şi mai sigur, de a accesa servicii publice fie că vorbim de nivelul naţional de nivelul Guvernului central, fie că vorbim de administraţia locală, judeţeană sau alte tipuri de servicii.", a declarat Sebastian Burduja la Antena 3 CNN  

La nivel European, este interzisă identificarea de la distanţă a persoanelor, aplicaţia fiind strict pentru binele oamenilor şi pentru a elibera situaţia de la ghişee.

Românii trebuie să ştie ca în continuare vor putea merge să plătească, tradiţional. la ghişeele instituţiilor.

Proiectul va fi pe deplin funcţional în decembrie 2023.

×
Subiecte în articol: recunoaștere facială taxe ghiseul.ro
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close