Antena 3 CNN Actualitate Regionala CFR Iaşi vinde "prietenilor" terenuri şi imobile la preţuri de cinci ori mai mici decât în piaţă (VIDEO)

Regionala CFR Iaşi vinde "prietenilor" terenuri şi imobile la preţuri de cinci ori mai mici decât în piaţă (VIDEO)

Regionala CFR Iaşi vinde "prietenilor" terenuri şi imobile la preţuri de cinci ori mai mici decât în piaţă (VIDEO)
Sursa foto: regionala CFR Iasi
27 Ian 2009   •   20:56

Ministrul Transporturilor a dispus un control de urgenţă la Ragionala CFR Iaşi, acolo unde mai multe afaceri înfloresc de pe urma patrimoniului CFR. Societatea de infrastructură a devenit cel mai milos agent imobiliar din Moldova.
Regionala Iaşi are date cu chirie peste 120 de spaţii comerciale şi terenuri, la preţuri care pornesc şi de la 3 lei pe metrul pătrat.
CFR Iaşi este un rentier prost pentru românii mulţi, bun pentru o mână de afacerişti aserviţi politic. CFR Iaşi nu scoate niciun profit din chiria pe care o percepe. Directorul de acolo recunoaşte că societatea dă pe utilităţi cam ce ia din chiria celor 122 de spaţii. Şi o face pentru că vrea să le vândă fără licitaţie, pentru că un chiriaş are drept de preempţiune şi poate cumpăra la un preţ prietenos de evaluare.
Luate caz cu caz, afacerile CFR scot la iveală prietenii care justifică altfel preţul mic. De exemplu, Veronel Tătaru este fost consilier al unui secretar de stat din ministerul Transporturilor. Soţia sa are o firmă care plăteşte 3000 de euro chirie pentru un complex sportiv cu bazin de înot, un srvice auto şi mai multe spaţii comerciale. Firma vrea să cumpere tot complexul plus terenul care are peste 5000 de metri şi este situat chiar în centrul Iaşiului. CFR Iaşi a cerut pentru acest complex suma de 400.000 de euro.
Numai că agenţii imobiliari din Iaşi spun că un preţ corect ar fi cam de cinci ori mai mare. Este, probabil, şi motivul pentru care, la centru, cineva a tras frâna de urgenţă pentru CFR.
Companiile de stat sunt grav afectate de îndemânarea unor manageri numiţi pe criterii politice care nici nu au altă menire pe funcţie decât aceea de a satisface interesele celor care i-au adus în poziţiile respective. Cristian Ghibu, directorul regionalei CFR Infrastructură Iaşi, ocupă această funcţie de mai puţin de un an. Fusese managerul sucursalei unei societăţi de asigurări. Imediat după venirea în CFR, a demis 13 şefi de serviciu şi a adus în locul lor pe subalternii săi de la societatea de asigurări.
Apoi CFR-ul a pierdut procesele cu cei demişi iar acum trebuie să-i despăgubească şi să-i repună pe funcţii.

Observator

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close