Antena 3 CNN Actualitate Mesajul Părintelui Mitropolit Teofan, după restricțiile impuse la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva: "Durere adăugată la durere”

Mesajul Părintelui Mitropolit Teofan, după restricțiile impuse la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva: "Durere adăugată la durere”

Părintele Mitropolit Teofan a transmis un mesaj, joi, după ce mii de credincioşi s-au declarat nemultumiţi de restricţiile impuse la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. „Este o situație foarte greu de înțeles și de acceptat.”

Mesajul Părintelui Mitropolit Teofan, după restricțiile impuse la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva: "Durere adăugată la durere”
de Claudia Popovici    |    08 Oct 2020   •   18:10

Mii de credincioşi sunt nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi să intre să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Asta după ce Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat că racla cu sfintele moaşte va ramâne în clădirea catedralei pe toată durata sărbătorilor. 

Părintele Mitropolit Teofan a lansat un mesaj, după restricțiile impuse la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva:

 „Durere adăugată la durere

Moldova trăiește în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa. La durerea provocată de faptul că mulți semeni de-ai noștri sunt atinși de noua epidemie se mai adaugă și decizia autorităților de a interzice celor care nu au domiciliul în Iași să pătrundă în spațiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva.

Interdicția este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine decât închinători.

Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă”, spune Părintele Mitropolit Teofan

Anul acesta, din cauza pericolului infectării cu noul coronavirus, Guvernul a interzis românilor credincioşi să participe la pelerinajele ținute în localitățile în care nu au buletin sau viză de flotant.

“Este o situație foarte greu de înțeles și de acceptat. Credincioșii care vin în Iași cu diferite motive – la spital, la cumpărături, la instanțele judecătorești sau la locul de muncă – dacă nu au domiciliul în Iași, nu se pot închina la Sfânta Parascheva.

Părinții care sunt pentru câteva zile în vizită la copiii lor nu pot să-și împlinească dorința închinării la sfintele moaște, deși au venit la Iași și pentru aceasta. Nici studenții și elevii aflați în Iași care nu au încă viză de flotant, nu se pot apropia de Catedrală Mitropolitană.”, mai spune Părintele Mitropolit Teofan

“Este pentru prima dată, cred, în istoria Moldovei, când se întâmplă așa ceva.”

Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare. Sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare și de întărire, iar oamenilor li s-a permis să se apropie de ele. Astăzi, au ajuns să fie considerate sursă de contaminare.

De șapte luni, Biserica s-a implicat cu toate forțele sale pentru ocrotirea sănătății oamenilor. Și o va face în continuare. Credincioșii au suportat restricții severe privind libertatea de manifestare a convingerilor religioase în numele luptei împotriva molimei. Totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni.

"Îi rog pe toți să transforme această durere în vreme de pocăință, de rugăciune și de fapte bune."

Îi rog pe preoții și credincioșii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, precum și pe toți închinătorii care obișnuiau să vină în această perioadă la sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei Parascheva să mă ierte pentru neputința de a le facilita accesul la închinare, după rânduiala Bisericii. Îi rog pe toți să transforme această durere în vreme de pocăință, de rugăciune și de fapte bune.

Pe preoți îi îndemn să slujească zilnic Sfânta Liturghie în această perioadă. În bisericile de parohie și mănăstiri să se săvârșească slujba Paraclisului și Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. Psaltirea, mare izvor de mângâiere în vreme de încercare, să fie hrană sufletească pentru tot creștinul, mai ales în miez de noapte.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva să fie precedată și urmată de câteva zile de post, dacă se poate, ajunare până la apusul soarelui din partea celor sănătoși, precum și de multe fapte de milostenie.

Totul pentru ca Dumnezeu să-și întoarcă privirea spre noi, Sfânta Parascheva să ne ierte, personalul medical să fie încurajat și apreciat cum se cuvine, oamenii să împlinească ceea ce trebuie pentru ocrotirea sănătății lor și a semenilor, iar autoritățile să aibă înțelepciunea unor decizii care să țină cont și de amploarea epidemiei, dar și de faptul că există și numeroase persoane în această țară care au credință în Dumnezeu și în puterea tămăduitoare a rugăciunii sfinților.”, a încheiat mesajul Părintele Mitropolit Teofan

 

×
Parteneri
Greva generală continuă cu aproape 87% dintre angajații din învățământ
x close