Antena 3 CNN Actualitate Rețete de sarmale din bătrâni pentru masa de Crăciun

Rețete de sarmale din bătrâni pentru masa de Crăciun

Sarmalele din bătrâni, aşa cum erau ele făcute odată, nu lipsesc niciodată de pe masa românilor în ziua de Crăciun. Reţele bine păstrate au fost transmise din generaţie în generaţie.

Rețete de sarmale din bătrâni pentru masa de Crăciun
Sursa foto: Retete-Thermomix.ro
de Alexandra Cojoianu    |    24 Dec 2022   •   15:45

Din punct de vedere al timpului, prepararea durează de minute, iar alte 120 de minute sunt pentru gătire.

Ingrediente necesare pentru reţeta de sarmale din bătrâni: două kilograme de varză acră, 450 grame de carne tocată de porc şi de vită, 50 grame de orez, 200 de grame de ceapă, ulei pentru prăjit,100 grame de costiţă afumată, două - trei linguri bulion, două foi de dafin, sare, piper.

Unul dintre cele mai cunoscute preparate de la noi din țară. Sarmalele sunt consumate cel mai des în restaurantele cu specific românesc. Făcute diferit în funcție de zonă, sarmale în foi de viță de vie ori în foi de varză murată, gustul lor delicios nu se poate compara cu niciun alt preparat.

Mai jos, facem împreună, pas cu pas, sărmăluțe tradiționale, delicioase după cea mai simplă rețetă de la bunica. Toți turiștii care trec pragul țării noastre, vor să mănânce cel puțin o dată sărmăluțe tradiționale. Gustul lor delicios și secretul pregătirii lor este foarte bine știut de gospodinele de la noi, care întotdeauna reușesc să prepare cele mai bune sarmale.

1. Se curăţă varza de frunzele exterioare şi de cotoare şi se aleg foile în care se va împacheta carnea.

2. Se curăţă ceapa şi se spală, după care se taie mărunt. Se pune într-o cratiţă la călit cu ulei şi puţină apă şi se lasă până devine aurie.

3. Se amestecă într-un castron ceapa prăjită şi răcită, cu carnea, piperul, sarea şi orezul, care a fost şi el opărit şi răcit.

4. Se ia compoziţie de mărimea unei nuci şi se pune pe o frunză de varză, care se rulează cu marginile în interior.

5. Frunzele de varză mai mici se opresc şi se toacă solzişori pentru a forma un strat pentru sarmale.

6. Într-o cratiţă înaltă, peste varza tocată se pun sarmalele şi costiţa, iar deasupra un alt strat de varză tocată. Peste ele se toarnă bulionul înmuiat în apă, se pun frunzele de dafin şi câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de 2 ore. Din când în când, se mai completează cu apă, să nu se lipească.

Când sarmalele sunt gata, se presară deasupra verdeață și sunt numai bune de mâncat. Poți mânca o porție de sărmăluțe tradiționale și cu smântână ori un ardei iute.

Și noua vedetă de pe Tik Tok, loshmi95, recunoscut și ca Balkan Dad, a gătit pentru urmăritorii  săi sarmale tradiționale, adăugând un ingredient pe care nu mulți români îl folosesc: paprika afumat.

@loshmi95 Food from the Slava Part 2 - Sarma #balkandad #sarma #balkanfood #fyp #balkan #recept #kakavparsleybre #fy ♬ original sound - balkandad

×
Subiecte în articol: reteta de sarmale Crăciun
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close