x close

Mașinile abandonate mai mult de 6 luni pe drumurile și în parcările publice vor putea fi ridicate

03 Iun 2020   •   20:36
Mașinile abandonate mai mult de 6 luni pe drumurile și în parcările publice vor putea fi ridicate Hepta

Camera Deputaților, for decizional, a votat astăzi inițiativa senatorului USR Nicu Fălcoi, care va permite ridicarea mai rapidă a mașinilor abandonate pe drumurile și în parcările publice.

Conform noii legislații, un vehicul va fi considerat abandonat dacă a fost lăsat pe drumuri/parcări publice mai mult de 6 luni fără ITP și asigurare RCA în vigoare, iar proprietarul nu a plătit impozitul aferent, relatează Euractiv.ro.

Perioada în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice va fi scurtată de la 1 an la 6 luni, în timp ce definiția termenului „vehicule fără stăpân” se modifică pentru a include și acele vehicule înmatriculate în străinătate, care nu puteau fi ridicate din simplul motiv că nu au numere de înmatriculare românești.

Inițiativa prevede obligația autorităților să înmâneze sau, în cazuri excepționale, să afișeze la adresa de domiciliu a proprietarului somația de plată, în timp ce proprietarul are la dispoziție 5 zile de la primirea somației pentru a depune dovada achitării taxelor auto, amenzilor și dovada efectuării ITP-ului.

Conform legislației anterioare, autoritățile erau obligate să parcurgă nenumărate etape astfel încât ridicarea unui singur vehicul putea să dureze până la patru luni.

Inițitorul legii, Nicu Fălcoi, spune că doar în București se află aproximativ 3.000 de mașini abandonate identificate, dar încă neridicate de autorități.

Parteneri
Parteneri
sati