Antena 3 CNN Actualitate Rolul României în prima pace dintre Israel şi o ţară arabă | Documente istorice importante din Orientul Mijlociu

Rolul României în prima pace dintre Israel şi o ţară arabă | Documente istorice importante din Orientul Mijlociu

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 23:12 04 Noi 2023 Modificat la 23:12 04 Noi 2023

Potrivit arhivelor din Israel,  România a fost în la un moment dat în faza în care era lăudată și de Statele Unite faptul că a mediat prima întâlnire care a dus la prima pace între Israel și o țară arabă, un moment extrem de importat atât pentru Israel şi Palestina.

Cu toate astea astăzi România a ajuns în faza în care nu reușește să scoată nici măcar un român, rămas blocat în Fâşia Gaza.

"Pentru o soluționare a globală a conflictului din Orientul Mijlociu apreciem că se impune organizarea unei conferințe internaționale sub egida Organizație Națiunilor Unite, cu participare a tuturor țărilor interesate, inclusiv a Organizației pentru Eliberare Palestinei în vederea realizării unei păci drepte și trainice în această regiune", spunea în 4 septembrie 1977 Nicolae Ceauşescu.

România a mediat prima întâlnire pentru pacea Israel-Egipt

"Voi dezvălui acum lucruri care nu pot fi făcute publice. Președintele român, Nicolae Ceaușescu mi-a spus că președintele Egiptului, Anwar El Sadat, este pregătit pentru o întâlnire între reprezentanții Israelului și Eiptului. Le-am întrebat dacă este vorba de o întrevedere între președintele Egiptului și eu, dar mi-a spus că deocamdată este vorba de o întâlnire la nivel de reprezentanți ai celor două țări", sunt cuvintele premierului israelian Menahem Beghin, imediat după vizită pe care o făcuse în România pe 28 august 1977 și dezvăluite în documente secrete de la Arhivele de Stat din Israel declasificate în 2012.

Aproape două luni mai târziu, pe 19 noiembrie 1977 președintele Egiptului, Anwar El Sada sosea în Israel la Ierusalim, prima vizită oficială a unui șef de stat arab în Israel de la înființarea statului Israel în 1948 și începerea tensiunilor în zonă.

Totul se întâmpla după Războiul de Iom Kipur, când o coaliție de state arabe condusă de Egipt și Siria atacase Israelul în ceea ce avea să fie cel mai mare și sângeros atac surpriză pentru serviciile israeliene până la cel de anul acesta din 7 octombrie, la o zi după împlinire a 50 de ani de la Războiul de Iom Kipur.

Meritele României în prima pace dintre Israel şi o ţară arabă, aplaudate de SUA

Cele 40 de documente declasificate de autoritățile israeliene arată că România și Nicolae Ceaușescu au mediat primul pas și prima întâlnire între Israel și Egipt, ce a adus, prin eforturile ulterioare, la încheiere a acordului istoric de la Camp David din 1979, când Israelul a returnat Egiptului pe insula Sinai, iar Egiptul a devenit prima țară arabă care să recunoască statul Israel.

România a fost o țară extrem de importantă atât pe relația cu Israelul, cât și cu autoritățile palestiniene și tocmai în virtutea amintirii acestui trecut, și astăzi românii sunt priviți ca prieteni importanți în zonă.

În timpul regimului Ceaușescu, România era singura dintre țările comuniste din Europa de Est care întreținea relații cu Israelul, neadoptând poziția țărilor din blocul sovietic împotriva aliatului Statelor Unite din regiune, care era Israelul.

Rolul României în Orientul Mijlociu. De ce acum nu reușește să scoată oamenii din Gaza

În mai 1972, Golda Meir era primul premier al Israelului care să facă o vizită în Europa de Est, la București. Evenimentul era atât de important încât a fost tratat pe larg și în Statele Unite.

Iar asta a fost posibil fiindcă România a decis să nu întrerupă relații cu Israelul în timpul războiului arabo-israelian din 1967, celebrul Război de 6 zile.

Pe de altă parte, Ceaușescu a început să dezvolte o relație strânsă și cu liderul Autorității pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat. În aprilie 1972 avea loc prima întâlnire Ceaușescu-Arafat la Cairo, deși relațiile cu țările arab erau tensionate, fiindcă România nu condamnase Israelul după Războiul de 6 zile,

Nicolae Ceaușescu s-a poziționat în favoarea înființării unui stat palestinian, spunându-i însă lui Yasser Arafat și că nu se poate fără un stat israelian în regiune, după cum reiese din stenograme-le discuției.

Se spune că Ceaușescu visa să ia Premiul Nobel pentru pace prin intermedierea unui tratat între israelian și palestinieni, dar și să devină un lider luat în seamă la nivel mondial.

Ștefan Andrei, cel mai cunoscut ministru de Externe din perioada comunistă, a povestit că Nicolae Ceaușescu ar fi avut numeroase discuții cu Yasser Arafat în care descuraja acțiunile teroriste, spunându-i că nu sunt calea pentru rezolvarea problemei și era convins că dacă n-ar fi venit evenimentele din 1989, tratatul de pace de la Oslo între israelieni și palestinieni ar fi avut loc la București.

De altfel, este de notat că Israelul nu a reacționat în niciun fel și nu a criticat întâlnirile dintre Nicolae Ceaușescu și Yasser Arafat sau alți lideri Arad, deși reacția a fost feroce.

În țări din America Latină păreau că dezvoltă relații cu OEP-ului Yasser Arafat sau diverse țări arabe. Nu a existat niciun protest nici când OEP-ul a deschis un birou la București în anii 1970.

Într-un comunicat din 1976, Johanan Cohen, ambasadorul Israelului în România în perioada 11973-1976, scria:

"Stabilirea unor legături normale și cu multiple valențe între România și Israel este considerată pe bună dreptate, ca fiind un bun național, într-un moment în care zeci de țări au rupt legăturile cu Israelul, iar poziția noastră internațională este subminată.

România în acea perioadă a susținut Israelul în mai multe rânduri și la ONU, iar acest lucru nu a trecut, neobservat în Israel fără a-l glorifica pe Ceaușescu, fiindcă nimic din toate astea nu fac să pălească ororile regimului comunist.

Constatăm un adevăr istoric, așa cum l-a prezentat și președintele american Jimmy Carter la vizita lui Ceaușescu în Statele Unite în 1978, cu câteva luni înaintea încheierii acordului de la Camp David.

Și cităm: una dintre realizările notabile recente ale președintelui Ceaușescu a fost faptul că a contribuit la pregătirea vizitei istorice a președintelui Sadat Alegiptului în capitala Israelului, Ierusalim.

Ambele țări au găsit în România o cale de comunicare și de înțelegere care le-a fost foarte utilă lor, Orientului Mijlociu și păcii mondiale. Un rol important pe care nu vedem de ce România nu l-ar putea îndeplini și astăzi.

×
x close