Antena 3 CNN Actualitate Românii se confruntă cu o creștere tot mai mare a fraudelor online. Metodele prin care îți poți proteja banii de pe card

Românii se confruntă cu o creștere tot mai mare a fraudelor online. Metodele prin care îți poți proteja banii de pe card

România este o țară deosebit de prolifică din punctul de vedere al fraudelor bancare. Sfatul specialiștilor pentru a ne proteja.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Feb 2024   •   09:22

Fraudele bancare pot avea multe forme: cardurile sunt pierdute sau furate și utilizate de hoț, clonarea cardurilor, frauda prin Internet sau telefon.

Având detaliile deținătorului de card, fraudatorul poate efectua cumpărături oferind doar aceste informații, mesajele false care vă cer informații confidențiale, în numele unor companii de încredere (phishing) și chiar întregi site-uri false, care imită foarte bine site-ul băncii.

Specialistul în securitate cibernetică, Silviu Stahie, subliniază că tipurile de fraudă online au evoluat semnificativ în ultimii doi ani, devenind din ce în ce mai sofisticate și mai frecvente.

În prezent, metodele de fraudă prin SMS nu se mai limitează la perioadele de sărbători, ci sunt întâlnite pe tot parcursul anului. Aceste mesaje sunt redactate cu atenție și încearcă să intimideze sau să manipuleze utilizatorii.

"Tipurile de fraudă online diferă foarte mult de perioada în care ne aflăm. În ultimii doi ani s-au înmulțit cele prin SMS, nu le mai primi doar în perioada sărbătorilor.

Acestea sunt din ce în ce mai bine scrise și încearcă să ne sperie.

Un alt tip de fraudă în România, destul de periculoase, sunt cele care vin prin intermediul WhatsApp și care par să provină de la companii cunoscute, care ne promit câștiguri extraordinare doar dacă dăm like la niște postări.

Cum se pot proteja românii de astfel de fraude

"Click-ul nu este suficient pentru a cădea victimă. Dacă totuși oferim datele personale, email și parolă, imediat ar trebui schimbate în caz că am fost păcăliți.

Dacă am oferit bani, situația este puțin mai complicată.

Poliția are un departament special care se ocupă cu așa ceva. Trebuie să luăm legătura și cu banca dacă am oferit date financiare sensibile.

În general, ei ne cer datele de pe card și codul de siguranță de pe spatele cardului.

Ca și utilizatori ar trebui să ne ferim și prin instalarea de surse de securitate care ne vor opri în momentul în care primi link-ul prin SMS ori când îl deschidem.

Atunci când interacționăm cu un site pe care nu l-am mai văzut niciodată, trebuie tratat ca un produs nou", a spus specialistul în securitate cibernetică, Silviu Stahie, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: frauda online
Parteneri
Xi Jinping, primit la Paris de Macron și Ursula von der Leyen
x close