Antena 3 CNN Actualitate Zeci de mii de români sunt prea săraci ca să își caute dreptatea în justiție

Zeci de mii de români sunt prea săraci ca să își caute dreptatea în justiție

Sărăcia împiedică anual zeci de mii de români să aibă acces la justiție, potrivit unei analize făcute de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Zeci de mii de români sunt prea săraci ca să își caute dreptatea în justiție
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Mar 2022   •   13:58

Deși există o lege tocmai pentru a preîntâmpina astfel de situații, aceasta nu este funcțională, atrage atenția FACIAS, care a solicitat actualizarea cadrului legal, astfel încât persoanele cu venituri mici să poată să se adreseze instanțelor.

„Pentru că nu își permit să suporte cheltuielile pe care procesele le presupun (taxele judiciare de timbru, onorariile avocaților, experților judiciari, executorilor, etc.) mulți români fie renunță la procese, fie preferă să moară cu dreptatea în mână.

Conform statisticilor obținute de FACIAS de la Ministerului Justiției, anul trecut au fost formulate 31.561 de cereri privind ajutorul public judiciar, însă dintre acestea numai 19.164 de cereri au fost admise. Astfel, peste 10.000 de persoane care au solicitat ajutor public judiciar, deși nu aveau fondurile necesare pentru a susține un proces, aceștia nu au putut beneficia de reducerea taxei de timbru și prin urmare acțiunea lor a fost respinsă de instanță”, arată FACIAS într-un comunicat de presă.

Ajutorul public judiciar, instrumentul practic gândit pentru astfel de situații, nu a mai fost actualizat de mai bine de zece ani și, în practică, de multe ori nu funcționează.

Astfel, FACIAS a solicitat recalcularea pragurilor pentru care se acordă această asistență, ceea ce ar face ca un număr mult mai mare de persoane să aibă garantat accesul la justiție.

×
Subiecte în articol: FACIAS justitie alegeri europarlamentare
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close