Antena 3 Actualitate România este criticată la Washington! Corupția, discriminarea romilor și condițiile de detenție, principalele reproșuri aduse statului român

România este criticată la Washington! Corupția, discriminarea romilor și condițiile de detenție, principalele reproșuri aduse statului român

04 Mar 2017   •   13:29
România este criticată la Washington! Corupția, discriminarea romilor și condițiile de detenție, principalele reproșuri aduse statului român
Sursa foto: Foto: pixabay.com

România este criticată din nou, în al 41-lea Raport cu privire la practicile în domeniul drepturilor omului din 2016, întocmit de Departamentul de Stat, pentru ”probleme majore” în domeniul drepturilor omului precum maltrarea şi hărţuirea unor deţinuţi şi romi de către poliţie şi jandarmerie, iar diplomaţia americană notează că, în pofida eforturilor Guvernului, corupţia a rămas o ”problemă generalizată”, scrie news.ro.

Alegerile parlamentare din 2016 au fost considerate de către observatori libere şi corecte şi fără nereguli, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2014, când observatorii au semnalat nereguli, între care un număr insuficient de secţii de votare în străinătate, pentru o diasporă importantă, se arată în raport.

Potrivit documentului, discriminarea romilor continuă să fie o problemă majoră în România. ”Discriminarea socială sistematică a romilor le-a afectat accesul adecvat la educaţie, locuinţe, îngrijiri de sănătate şi angajare”, apreciază Departamentul de Stat.

Între alte probleme în domeniul drepturilor omului, în raport sunt citate ”condiţii proaste de detenţie şi suprapoluarea” în închisori.

De asemenea, sistemul judiciar ”nu are personal suficient, spaţiu fizic şi tehnologie pentru a funcţiona în mod eficient”, se arată în raport.

Totodată, Guvernul este criticat pentru că nu a reuşit să acţioneze eficient în vederea restituirii unor biserici greco-catolice, dar şi altor biserici confiscate în regimul comunist.

”Se vorbeşte în continuare despre violenţe asupra femeilor şi despre discriminarea femeilor”, se arată în document.

Departamentul notează totodată că ”au existat unele acţiuni şi declaraţii antisemite, iar negarea Holocaustului a continuat să fie o problemă”. Pe Internet au continuat să fie răspândite opinii antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste, adaugă diplomaţia americană în raport.

Organisme guvernamentale sunt criticate şi pentru că pentru că au furnizat o ”asistenţă neadecvată unor persoane cu dizabilităţi şi nu au respectat norme de îngrijire a unor persoane cu dizabilităţi în instituţii, pe care le-au expus unor abuzuri.

”Discriminarea socială a lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor şi persoanelor intersex (LGBTI), în special a copiilor, a rămas la un nivel ridicat”, reproşează Departamentul de Stat. Persoanele cu HIV/SIDA au continuat, de asemenea, să fie discriminate şi hărţuite, se arată în raport.

×
Subiecte în articol: Departamentul de Stat
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close