Antena 3 CNN Actualitate România şi Franţa, aproape de un scandal diplomatic din cauza unei terase

România şi Franţa, aproape de un scandal diplomatic din cauza unei terase

România şi Franţa, aproape de un scandal diplomatic din cauza unei terase
Sursa foto: Terasa
16 Ian 2010   •   19:56

O bucată de pământ cât o sufragerie e pe cale să stârnească un scandal diplomatic între Franţa şi România. Terenul cu pricina este chiar lângă gardul ambasadei şi a fost închiriat de către o firmă care vrea să construiască pe el un bar cu terasă. Intenţie, care a stârnit indignarea vecinilor francezi. Se tem de gălăgie, aşa că au cerut oprirea lucrărilor.

Scandalul a izbucnit în urmă cu două zile. Atunci, într-o scrisoare trimisă prefectului Capitalei, ambasadorul Franţei la Bucureşti se plângea că a intrat în conflict cu primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, din cauza unei construcţii.

Construcţia care a stârnit indignarea ambasadei Franţei era înainte doar o simplă cale de acces către clădirile din spate dar pe care proprietarul vrea să o transforme acum într-o terasă de vară, deschisă non-stop, care încalcă Convenţia de la Viena, aşa după cum susţine ambadorul Franţei, Henri Paul. ?Statul acreditar are obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru a împiedica invadarea sau deteriorarea localurilor misiunii, tulburarea liniştii sau deteriorarea demnităţii misiunii?, explică acesta.

Ambasadorul se plânge şi de faptul că, odată construită terasa, va fi afectată securitatea misiunii diplomatice. În plus, proprietarii construcţiei nu ţin cont nici de faptul că imobilul în care este ambasada franceză este monument istoric. ?În calitate de societate românească, respectăm întrutotul legislaţia românească. Am obţinut documentele solicitate. Mai mult de atîta nu avem ce face. Cu autorizaţia de construire în mînă suntem supuşi unor presiuni pe care nu le înţelegem?, spune Cristian Dumitru, proprietarul terasei.

În consecinţă, ambasadorul a cerut prefectului Capitalei să intervină şi să stopeze construirea terasei, ceea ce reprezentatul guvernului a şi făcut. La o zi după ce a primit scrisoarea a anunţat că va ataca în instanţă autorizaţia de construcţie emisă de Primăria Sectorului 1.

În schimb, edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, susţine într-un comunicat că nu a încălcat nici o lege. Potrivit acestuia, autorizaţia de construire a fost emisă numai după ce a întrunit toate condiţiile legislaţiei din România.



Observator

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close