Antena 3 CNN Actualitate Ce a făcut România cu un milion din pastilele de iodură de potasiu, comandate în caz de incident nuclear

Ce a făcut România cu un milion din pastilele de iodură de potasiu, comandate în caz de incident nuclear

Autoritățile române au comandat zeci de milioane de pastile de iodură de potasiu, menită să ajute populația să se protejeze în cazul unui incident nuclear.

Ce a făcut România cu un milion din pastilele de iodură de potasiu, comandate în caz de incident nuclear
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Aug 2022   •   17:34

În aceste circumstanțe, România a donat Republicii Moldova un lot de peste un milion de pastile de iodură de potasiu, după discuții purtate de Ministerul Sănătății de la Chișinău cu instituția corespunzătoare de la București.

Pastilele donate urmează să fie distribuite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Ministerul Sănătății de la Chișinău dă asigurări că în prezent nu există pericol radiologic și îndemnă populația la calm, consemnează publicația agora.md.

Ce se întâmplă în România cu distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu

Publicația citată amintește că în România este în plină desfășurare o campanie de distribuție a iodurii de potasiu, preparat care se administrează în primele ore în caz de incident nuclear.

Preparatul este disponibil gratuit în farmacii de câteva săptămâni.

Luni, ministrul Alexandru Rafila cerut populației să se adreseze medicilor de familie pentru eliberarea rețetei de obținere a comprimatelor.

Declarația a stârnit protestele medicilor de familie, care l-au acuzat pe ministru că le-a blocat activitatea și că mesajul a fost transmis "foarte prost".

Când trebuie luate, de fapt, pastilele de iodură de potasiu

Potrivit informațiilor publicate pe pagina Ministerului Sănătății din România, pastilele de iodură de potasiu se administrează în doză unică, numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear.

Administrarea de face în primele șase ore după anunțul autorităților.

Potrivit medicilor, iodul stabil neradioactiv din aceste pastile va fi repede absorbit de glanda tiroidă și va opri acumularea de iod radioactiv în organism.

Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai rapid din corp pe cale metabolică.

Este important de menționat că se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.

La Chișinău, autoritățile au elaborat recomandări în caz de incident nuclear

Specialiștii de la Primăria Chișinău și Direcția Generală Asistență Medicală și Socială vin cu următoarele sfaturi în caz de accident nuclear:

- Un spațiu închis reprezintă un prim adăpost; 
- Închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire;
- Opriți sistemele de ventilație (dacă există);
- Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată;
- Scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv.
- Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major. Ele nu au rol preventiv.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close