Antena 3 CNN Actualitate România, codaşă în UE la capitolul cercetare şi dezvoltare

România, codaşă în UE la capitolul cercetare şi dezvoltare

România, codaşă în UE la capitolul cercetare şi dezvoltare
Sursa foto: Foto: freeimages.com/ Stanciu Florin
de S.T.    |    02 Dec 2015   •   10:44
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa banilor alocaţi pentru cercetare şi dezvoltare.

Doar 0,38% din PIB se alocă pentru acest domeniu, ceea ce ne situează la coada clasamentului, după ţări precum Bulgaria sau Cipru, şi la un nivel de 5 ori mai mic decât ponderea la nivelul Uniunii Europene.

Scandinavii alocă cei mai mulţi bani pentru cercetare şi dezvoltare. Acest domeniu primeşte anual peste 3% din PIB în ţări precum Finlanda, Suedia sau Danemarca.

La polul opus, în România, cercetarea  a avut o pondere de 8 ori mai mică din PIB: doar 0,38%, ceea ce ne clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Vecinii noştri de la Sud, bulgarii, au alocat pentru acest domeniu 0,8% din PIB, adică de două ori mai mult, la fel ca şi Croaţia, Grecia sau Malta. Practic, cercetarea şi dezvoltarea au primit anul trecut o pondere din PIB de 5 ori mai mică decât media europeană. La nivelul Uniunii, procentul alocat acestui domeniu a fost anul trecut de 2%.

Şi nu stăm mai bine nici la nivel mondial. Americanii alocă anual de 7 ori mai mult din PIB pentru cercetare, în timp ce în Japonia procentul este de 4,1%.

×
Subiecte în articol: România
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close