Antena 3 CNN Actualitate Războiul din Ucraina îi face pe români să scoată de două ori mai mulți bani din bancomate

Războiul din Ucraina îi face pe români să scoată de două ori mai mulți bani din bancomate

În ultimele zile, cererea de numerar în valută a crescut în România, dar situaţia nu ridică îngrijorări pentru băncile comerciale. Reprezentanţii acestora susțin că unităţile şi ATM-urile dispun de lichidităţi suficiente.

Războiul din Ucraina îi face pe români să scoată de două ori mai mulți bani din bancomate
Sursa foto: Getty Images
de Gabriel Dano    |    03 Mar 2022   •   18:15

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, directorul general al CEC Bank Bogdan Neacşu a declarat că în ultimele zile, în contextul conflictului din Ucraina, a crescut cererea de numerar în valută, dar nu este o situaţie care să ridice îngrijorări.

Potrivit acestuia s-au văzut dublări ale volumelor, faţă de media zilnică, la începutul săptămânii, şi creşteri, în special, în zona de Nord şi Est a ţării, în apropierea graniţelor, dar situaţia s-a temperat în ultimele zile. Majoritatea schimburilor au fost pentru sume mici, respectiv 1.000 - 2.000 de euro.

"Sistemul nostru bancar este solid şi poate face faţă provocărilor. Indicatorul de solvabilitate la nivel de sistem este de peste 22%, de două ori şi jumătate peste limita legală. Băncile stau foarte bine şi la lichiditate: indicatorul de lichiditate era la începutul anului peste 250%, dublu faţă minimul legal. Adică băncile dispun de resurse pe care le pot mobiliza foarte repede. Am trecut printr-o situaţie similară şi în urmă cu doi ani, la începutul pandemiei, când oamenii îşi făceau provizii şi goleau rafturile supermarketurilor.

Şi au făcut şi retrageri de numerar, să aibă o rezervă. Cred că este o situaţie de conjunctură şi nu sunt motive de îngrijorare. Sistemul funcţionează şi se aduc bani la ghişee. E o întreagă logistică în spate - de la transporturile între centrală şi centre regionale, până la mecanismele de import de valută în numerar - care funcţionează fără probleme. Se aduc bani şi cu avionul", a declarat, joi, pentru Agerpres, Bogdan Neacşu.

×
Subiecte în articol: bancomat
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close