Antena 3 CNN Actualitate Rusalii electorale pentru Băsescu

Rusalii electorale pentru Băsescu

Rusalii electorale pentru Băsescu
27 Mai 2007   •   10:18
DISCURSUL PREŞEDINTELUI în VIDEO NEWS/România - Creştinii sărbătoresc astăzi Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh. În toate bisericile din ţară au loc slujbe religioase la care participă mii de credincioşi. Ca de fiecare dată, la astfel de evenimente nu lipsesc nici oamenii politici. Preşedintele Traian Băsescu a participat astăzi la slujba de Rusalii oficiată la Catedrala Mitropolitană, din Sibiu. Şeful statului a mărturisit, în timpul slujbei, că victoria sa la referendum a fost şi voinţa lui Dumnezeu pentru ca poporul român să trăiască mai bine. ?Vă garantez că ceea ce s-a întâmplat pe 19 mai m-a întărit. Viaţa mea nu e doar a mea, ci a dumneavoastră?, a afirmat Băsescu în faţa a 1.000 de oameni strânşi în Catedrală.

La coborârea din avion, preşedintele nu a făcut nicio declaraţie de presă. În urmă cu aproape două luni, în timpul unei vizite efectuate la Sibiu, Traian Băsescu a promis că va reveni în Capitala Culturală Europeană de Rusalii, pentru a fi alături de localnici la sfinţirea picturii restaurate din Catedrala Mitropolitană. Pentru renovarea acestei picturi, Guvernul a alocat 50.000 de lei.

Tradiţia Rusaliilor
Străveche sărbătoare populară, Duminica Rusaliilor era consacrată iniţial cultului morţilor. În popor, Rusaliile sunt considerate zâne frumoase, dar malefice, care atrag necazuri şi furtuni distrugătoare. Ielele, cum mai sunt numite rusaliile, sunt spirite rebele ale morţilor, care, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au petrecut Paştele alături de cei vii, refuză să se mai întoarcă în lăcaşurile lor şi încep să le facă necazuri oamenilor. Potrivit tradiţiei, Ielele trăiesc în păduri neumblate de picior de om, prin văzduh sau prin ostroave pustii.

Rusaliile sunt mereu însoţite de lăutari, dansează mereu şi întind mese îmbelşugate pe iarbă. Petrec şi dansează mirific, însă muritorii nu au voie să le vadă. Dacă sunt zărite de vreun muritor sau dacă, din greşeală, cineva calcă pe locul pe care ielele au dansat, acel om se îmbolnăveşte foarte grav de o boală numită, în limbaj popular, ?luat de Rusalii?. Pentru a fi feriţi de necazurile aduse de Iele, oamenii poartă talismane făcute din frunze de pelin, boabe de usturoi, flori de rozmarin şi tămâie.

Un alt talisman protector se realizează din frunze de leuştean şi pelin, care se poartă la brâu. De asemnea, în acelaşi scop protector, ferestrele şi porţile se împodobesc cu frunze de pelin sau rozmarin. O parte dintre ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate şi peste vară, ele fiind folosite pentru a alunga furtunile şi grindina. Tot de astăzi, se pot culege şi plantele de leac, care se spune în popor, erau până acum atinse de Rusalii.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close