Antena 3 CNN Actualitate Rusia, cerere greu de acceptat de către SUA

Rusia, cerere greu de acceptat de către SUA

Rusia, cerere greu de acceptat de către SUA
11 Sep 2015   •   18:55

Rusia a cerut Statelor Unite să reiniţieze cooperarea în domeniul militar în scopul evitării "incidentelor neintenţionate" în Siria, în contextul în care Moscova este acuzată de Washington că a consolidat forţele pentru protejarea regimului Bashar al-Assad, informează site-ul agenţiei Reuters.
Statele Unite coordonează o campanie internaţională de raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Siria şi Irak ale reţelei teroriste Stat Islamic. În contextul în care Rusia tocmai a suplimentat prezenţa militară în Siria, pentru ajutarea regimului de la Damasc, există riscul ca forţele celor două ţări să se întâlnească în teatrele de operaţiuni din Siria.

Atât Rusia, cât şi Statele Unite susţin că inamicul împotriva căruia luptă în Siria este grupul terorist Stat Islamic. Însă Rusia oferă susţinere regimului Bashar al-Assad, iar Statele Unite argumentează că prezenţa trupelor ruse agravează situaţia din Siria.

Alianţa Nord-Atlantică şi Statele Unite au exprimat preocupare privind prezenţa militarilor ruşi în Siria, iar surse regionale au afirmat că trupele ruse sunt implicate în confruntări antiinsurgente şi antiteroriste de partea serviciilor de securitate siriene.
În cursul unei conferinţe de presă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că Rusia a trimis echipamente pentru a ajuta Administraţia al-Assad să lupte împotriva grupului terorist Stat Islamic. "Există militari ruşi în Siria, în principal pentru a coordona trimiterea echipamentelor şi a oferi instruire trupelor siriene", a explicat Lavrov.

Serghei Lavrov a acuzat Washingtonul că a întrerupt comunicaţiile militare directe între Rusia şi NATO pe fondul crizei din Ucraina.
"Contactele militare erau importante pentru evitarea incidentelor nedorite şi neintenţionate. Suntem mereu favorabili discuţiilor la nivel militar pe teme profesionale. Comandanţii noştri militari se înţeleg bine între ei. Dacă, aşa cum a spus de mai multe ori secretarul de Stat John Kerry, Statele Unite vor să blocheze aceste canale de comunicare, atunci pot face cum doresc", a încheiat Lavrov.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 220.000 de morţi.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close