Antena 3 CNN Actualitate Salariile nesimţite se micşorează.. spre disperarea directorilor companiilor de stat

Salariile nesimţite se micşorează.. spre disperarea directorilor companiilor de stat

Salariile nesimţite se micşorează.. spre disperarea directorilor companiilor de stat
20 Iun 2012   •   18:15

Premierul Victor Ponta a decis miercuri că salariile directorilor din companiile de stat vor fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului. În momentul de faţă există cazuri în care remuneraţia acestor angajaţi este mai mare decât cea a directorilor generali. În această categorie sunt incluse şi persoanele care ocupă posturi de consilier în companiile de stat, scrie Mediafax.
   
"Cred că este anormal ca în companiile cu capital de stat, în afară de salariul managerului sau al directorului general care este limitat la nivelul unui secretar de stat, toate celelalte salarii de sub el să fie de zeci, sute şi foarte multe sute de milioane de lei. Intenţionăm să limităm veniturile celor din societăţile comerciale cu capital de stat la nivelul directorului general sau al managerului, pentru că în acest moment ştiţi foarte bine ce s-a întâmplat după decizia Guvernului Boc: directorul general sau managerul are un salariu egal cu al secretarului de stat, iar toţi directorii de sub el, uneori zeci şi sute de directori, au salarii mai mari decât la cele mai mari companii multinaţionale, ceea ce este o şmecherie", a spus Ponta.   

Premierul a cerut miniştrilor să îşi prezinte punctul de vedere cu privire la proiectul de lege care reglementează salarizarea în companiile de stat, până săptămâna viitoare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că "la această lege care limitează drepturile salariale va exista o singură excepţie, cea a operatorilor economici ale căror venituri şi cheltuieli se aprobă de organisme internaţionale anterior aprobării de către Guvern. După inventarierea tuturor companiilor de stat, se va lua fiecare contract în parte, deoarece este posibil să fie un contract cu valabilitate încă şase luni, doi ani sau trei ani".

Principiul acestei legi este că un subordonat al directorului general nu poate câştiga mai mult decât chiar directorul general. În această categorie sunt incluşi  şi consilierii din companiile de stat.
 
La finalul anului trecut, Executivul a decis să prelungească şi pentru acest an perioada de plafonare a indemnizaţiilor acordate directorilor generali din companiile de stat la nivelul remuneraţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei. Decizia nu a vizat însă şi remuneraţia angajaţilor aflaţi în organigramă sub directorii generali, astfel că s-a ajuns la cazuri în care salariile acestora sunt mai mari decât cele plafonate ale directorilor generali.
 
 

×
Subiecte în articol: companii de stat
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close